Disobedience

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Naomi Alderman: Na de dood van haar vader die rabbijn was, keert fotografe Ronit (Rachel Weisz, bekend van o.a. 'The Mummy') vanuit New York terug naar de besloten orthodox joodse gemeenschap in Noord London, waaruit ze verbannen was. Als ze weer contact krijgt met haar jeugdvriendin Esti (Rachel McAdams) zorgt dat voor controverse binnen de gemeenschap: Ronit en Esti hadden vroeger een geheime affaire. 

'Dan plotseling, op een onbewaakt moment, kust Esti Ronit en blijkt Disobedience het verhaal van een verboden lesbische liefde. (…) Vooral Weisz maakt mooi duidelijk dat je nooit helemaal loskomt van de wereld waarin je opgroeide.' De Volkskrant geeft de film 3 sterren.

Net als Trouw: 'Best knap hoe de Chileense regisseur Sebastián Lelio lesbische erotiek filmt zonder dat er bloot aan te pas komt.'

'Oscarwinnaar Sebastián Lelio is in Disobedience verantwoordelijk voor een van de meest spraakmakende filmscènes van het jaar', vindt het AD.

'De erotische spanning tussen beiden sluimert en komt tot uiting in een heftig liefdesmoment dat moet leiden tot een nieuwe wending in hun leven. Vooral door de vertolkingen van beide actrices is Disobedience een aangrijpende film die vooral duidelijk maakt hoe beklemmend een religieus milieu kan zijn. En hoeveel durf het vergt om uit zo’n omgeving los te breken', schijft Zagt in de recensie.

De Chileense regisseur Sebastián Lelio maakte eerder onder andere de film A Fantastic Woman (2017), over een transseksuele vrouw die na het overlijden van haar twintig jaar oudere vriend volledig wordt buitengesloten door diens familie. 

Koop Disobedience via bol.com.