Portrait de la jeune fille en feu

Portrait de la jeune fille en feu is een Franse romantische dramafilm uit 2019, geschreven door Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood), met in de hoofdrollen Noémie Merlant en Adèle Haenel.

De film speelt zich af op een afgelegen eiland bij Bretagne en vertelt het verhaal van Marianne (Noémie Merlant), een kunstenares, en Héloïse (Adèle Haenel), een vrouw van adel die binnenkort wordt uitgehuwelijkt aan een Milanese edelman. Hoewel de film zich afspeelt aan het eind van de 18e, is het een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde.

Marianne krijgt de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse te schilderen, maar Heloïse ziet erg op tegen het huwelijk. Daarom maakt Marianne stiekem het portret van Heloïse, zonder dat ze hiervan weet. Tijdens hun wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. Op de laatste dagen voordat Heloïse wordt uitgehuwelijkt, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

De film ging op 19 mei 2019 in première op het filmfestival van Cannes en won verschillende awards.

Lees meer en bekijk de trailer: