Portrait de la jeune fille en feu

Queer Pioneers is een nieuw maandelijks programma van Rialto. 'Hier stellen we makers centraal, die met hun films grenzen hebben opgezocht op het gebied van seksualiteit, geaardheid en gender, en hun stempel hebben gezet op de filmwereld en het politieke debat.'

Op dinsdag 8 oktober trapt het programma af met een voorpremière van Portrait de la jeune fille en feu, de nieuwe film van Céline Sciamma – een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde. De film wordt ingeleid door filmkenner Renske Diks.

Het verhaal:

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. 's Nachts werkt Marianne heimelijk aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

 

Winnaar Queer Palm, filmfestival Cannes 2019.

In de films van Céline Sciamma draait het vaak om identiteit, gender en seksualiteit, thema's die zij koppelt aan het motief van 'de eerste keer': een eerste verliefdheid (Naissance des Pieuvres, Portrait de la jeune fille en feu), je voor het eerst 'anders' voelen (Tomboy), of juist voor het eerst ergens bijhoren (Girlhood). De manier waarop zij dat doet maakt haar tot een van de meest uitzonderlijke regisseurs van het moment.

Op 8 oktober om 19.15 is de start van het programma Queer Pioneers, met als eerste deze film Portrait de la jeune fille en feu. Waar: Rialto, Ceintuurbaan 338 in Amsterdam. Meer info en kaarten via de website van Rialto. Het Facebook-event vind je hier.

Zij aan Zij mag kaarten weggeven!

Win! 2 kaarten voor de voorpremière van 'Portrait de la jeune fille en feu'.

Speciaal voor Zij aan Zij members! Log in om te zien hoe je kans maakt!

 Beeld: Cinéart

Binnenkort is het hele programma van Rialto's Queer Pioneers bekend: Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden