Cornwell, Patricia (1956)

Patricia Cornwell is een Amerikaans schrijfster die meer dan 100 miljoen boeken heeft verkocht. Cornwell schrijft voornamelijk misdaadverhalen, en creëerde het personage van patholoog-anatoom Kay Scarpetta, waarover ze inmiddels een indrukwekkende serie boeken heeft geschreven. Ook schreef zij over Jack the Ripper en andere spraakmakende misdaadzaken. Cornwell is in 2006 getrouwd met Harvard-neurowetenschapper Staci Ann Gruber.

Foto: Patricia Cornwell, 2016. Wiki Commons.

'Patricia Cornwell heeft een hoofdpersoon gecreëerd die zo echt is, zo gedreven en zo authentiek, dat lezers vergeten dat Kay Scarpetta gewoon bedacht is door een auteur,' aldus USA Today. De reeks over de vrouwelijke patholoog-anatoom Scarpetta is de bestverkochte thrillerserie ter wereld.

In 1990 verscheen het eerste boek in de Scarpetta-serie, Postmortem (Fataal weekend). Inmiddels staat de teller op 27 delen. Chaos kwam uit in 2016. In maart 2022 verscheen in Nederland het langverwachte deel 25, Autopsie. Eind 2023 wordt het volgende deel verwacht.

Lees hier meer over deel 25, Autopsie!

Patricia Cornwall sleepte vele awards en prijzen in de wacht. Zo won ze voor Fataal weekend de Edgar Award, de Creasey Award, de Anthony Award, de Macavity Award en de Franse Prix du Roman d'Aventure, allemaal binnen één jaar. Rigor mortis, deel 4 in de serie, won de prestigieuze Gold Dagger Award voor het beste spannende boek van 1993.

De boeken van Patricia Cornwell zijn de voorlopers op TV-series en boeken waarin forensische opsporing centraal staat, zoals CSI, Dexter en Rizolli & Isles.

Klik hier voor een overzicht van alle boeken van Patricia Cornwell.

 

Moeilijke jeugd

Patricia Cornwell werd geboren in Miami, Florida en heeft geen makkelijke jeugd gehad. Haar vader verliet zijn gezin, tijdens kerst, toen Patricia 5 jaar oud was. Haar moeder raakte in de ban van het geloof en kreeg later een zware depressie. Toen zij werd opgenomen in een psychiatrische inrichting kwam Patricia in een pleeggezin terecht, waar ze slecht behandeld werd door de pleegmoeder.

Later, tijdens haar studie Engelse literatuur, viel ze voor de mannelijke professor Charlie Cornwall. Zij trouwden en een echtscheiding volgde 10 jaar later. In het diepste geheim had Patricia relaties met vrouwen, tot ze door haar 'zogenaamde' vrienden werd geout in de media. Ze zegt daarover: 'In het begin had ik erg veel last van die negatieve publiciteit, ik werd aan de schandpaal genageld en mijn hele leven lag op straat. Het was echt niet leuk. Maar ik heb er wel een dikkere huid door gekregen.'

Gedwongen uit de kast

Toen ze voor het eerst uit de kast geduwd werd als lesbisch, durfde ze een maand haar huis niet uit. 'Ik was zelfs bang om de voordeur open te doen. Ik voelde me te kijk gezet, vernederd. Mijn moeder was overstuur, ze had geen idee dat ik lesbisch was. Ik woonde in een heel conservatieve stad en werd gedwongen om het aan te gaan, terwijl ik op dat moment niet eens een relatie had. Het was een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb moeten doen.'   

Inmiddels zegt ze te begrijpen dat haar coming out toen grote nieuwswaarde had. 'Nog steeds gebeurt het dat de media dingen over me publiceren die niet kloppen, misleidend zijn of gewoon pertinent niet waar. Dat is lastig aan de ene kant, maar aan de andere kant gebeurt dat nu eenmaal als je bekend bent, je kop boven het maaiveld uitsteekt. Zo is ook mijn eerste boek (Fataal weekend) bekend geworden: Een boekhandel in Virginia had het verbannen omdat ze het te gewelddadig vonden. En toen wilde natuurlijk iedereen het lezen. Je kunt wel zeggen dat zowel de Scarpetta-serie als mijn eigen leven zijn begonnen in controversie. Maar juist daardoor kan ik me goed terugtrekken in mijn eigen fantasie en zou ik niet zijn wie ik nu was als alles altijd maar makkelijk was geweest.'

Trouw aan jezelf

Patricia Cornwell is nu open over haar seksuele voorkeur en als rolmodel wil ze vooral laten zien dat trouw zijn aan jezelf altijd het meeste oplevert, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Ze is open over haar geaardheid en ook over haar strijd met anorexia en bipolaire persoonlijkheidsproblematiek.

Lucy Farinelli

De lesbische Lucy speelt een belangrijke rol in (de boeken over) het leven van Kay Scarpetta, ze is de dochter van Kay's zus Dorothy. In het allereerste boek is ze een onhandelbaar meisje van 11, maar ze groeit op als sportieve, begeerlijke vrouw. Naast haar FBI-training en werk als onderzoeker en hacker blijkt ze ook een goeie ondernemer te zijn: ze ontwerpt een zoekmachine en verkoopt deze voor miljarden. Samen met haar partner Janet en hun geadopteerde zoontje woont ze op een enorm landgoed in Massachusetts. De oplettende lezer zal zien dat Lucy's leven veel overeenkomsten vertoont met dat van Patricia Cornwall.

Gewetenloos: Deel 23 uit de Scarpetta-serie.

Chaos: Deel 24 uit de Scarpetta- serie.