Veenstra, Froukje (2001)

Froukje Veenstra werd geboren in Nieuwkoop op 4 september 2001. Ze is een Nederlandse singer-songwriter die op de radar verscheen toen ze het nummer 'Groter dan ik' uitbracht waarmee ze het klimaatprobleem pakkend onder de aandacht bracht. Kort daarna zong ze haar eigen vertaling van Macklemore's Same Love, terugkijkend op haar jeugd en opgroeien als biseksueel meisje. 'Wie je hart sneller doet kloppen, of dat nou een man of vrouw is, heeft te maken met of hij of zij de juiste mens voor jou is.' Ze was te gast bij 3FM, waar ze het nummer live speelde, en de luisteraars waren erg onder de indruk. Hier lees je meer.

Foto: NPO 3FM - CC BY 3.0

Froukje komt uit een gezin waar muziek een grote rol speelde. Ze zong met haar zus in een band en speelde de drums. Ze ging studeren in Rotterdam (songwriting op het conservatorium Codarts), maar dat werd lastig door de coronapandemie. Ze bleef muziek schrijven, zo werd het nummer 'Onbezonnen' in januari 2021 uitgeroepen tot 3FM Megahit en beklom Froukje verschillende hitlijsten. In april 2021 won Froukje de 3FM Talent Award. De succesvolle EP 'Licht en donker' van dat jaar bevatte ook de het nummer 'Ik wil dansen'. Deze werd uitgeroepen tot Song van het Jaar 2021, Froukje is de jongste winnaar van deze titel sinds Krezip's I Would Stay (2000).

 

In maart 2022 brengt Froukje haar tweede EP uit, met de titel 'Uitzinnig'. Met deze EP treedt Froukje in 2022 op op Lowlands en tourt ze door Nederland.

Openlijk biseksueel

Froukje is openlijk biseksueel en laat dit ook regelmatig zien in haar songteksten en videoclips, zoals bijvoorbeeld in de videoclip 'Niet Tussen,' waarin Froukje op het podium van een uitvaartcentrum vol passie met een vrouw te zoenen. Hoewel het nummer in de Pride week werd gelanceerd in 2021, is de video niet bedoeld als statement: 'Dit nummer gaat niet over lesbisch of biseksueel zijn, het gaat over de liefde,'' aldus Froukje. [interview AD]

In een interview met AVROTROS vertelt ze openlijk over haar seksuele geaardheid: 'Ik vond meisjes altijd leuk,' zegt ze. Bekijk het interview hier.

Lees ook: Uitzinnig, Zij aan Zij – maart 2022.

Volg Froukje op Instagram!

De muziek van Froukje vind je bijvoorbeeld op YouTube en haar Spotify-kanaal.