Rood is ja - Sara Kroos

 

Cabaretière en schrijfster Sara Kroos, die er geen geheim van maakt dat ze ook op vrouwen valt, deelt in Rood is ja voor het eerst haar persoonlijke verhaal. Een kwetsbare en krachtige autobiografie over misbruik en herstel.

Op haar Instagram laat ze er onder andere het volgende over weten: 'Het seksueel misbruik in mijn kindertijd is in mijn volwassen leven herhaald. Ik ben een aantal jaar geleden misbruikt in een kliniek, door de therapeute die mij zou helpen met het verwerken van het misbruik uit mijn jeugd. Die herhaling was een tik te veel. Na een lange juridische weg heb ik erkenning gekregen van de pleger en heb ik uiteindelijk besloten om alles op te schrijven.'

Cabaretier Sara Kroos schuwde in haar theaterprogramma's het persoonlijke verhaal niet. Openhartig, hard, ontroerend en buitengewoon grappig vertelde ze behalve over vrolijke onhandigheid ook over de zwarte thema's in haar leven: seksueel misbruik en depressie. In een razend tempo maakte ze gewaardeerde programma's en trad ze in het hele land op voor volle zalen.

Totdat haar stressvolle bestaan in combinatie met haar voorgeschiedenis zoveel van haar eiste dat ze vastliep. Sara liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek, waar ze seksueel werd misbruikt door de therapeut die haar moest helpen met het verwerken van het misbruik uit haar jeugd. In de jaren die volgden gaf ze alles om overeind te blijven, kreeg ze na een lange juridische weg erkenning van de pleger en de kliniek, en besloot ze uiteindelijk niet meer te zwijgen.

Rood is ja is confronterend en eerlijk, een boek over leven met psychische problemen en de weg naar herstel.

Met een nawoord van Iva Bicanic en Richard Korver.

Ambo | Anthos uitgevers, ISBN: 9789026361319