Gewetenloos - Patricia Cornwell

Over vrouwelijke psychopaten lees je niet zoveel. En zeker niet als ze dan ook nog voor de FBI hebben gewerkt en naast bizarre moorden een spoor van gebroken vrouwenharten achterlaten. In het nieuwste boek van Patricia Cornwell binden Kay Scarpetta en haar intimi de strijd aan met de levensgevaarlijke Carrie Grethen. Alweer, want ze lijkt uit de dood te zijn opgestaan.

Gewetenloos het 23ste deel van de Kay Scarpetta boekenserie uit in het Nederlands. Scarpetta is patholoog-anatoom en in die hoedanigheid nauw betrokken bij allerlei misdaden en moorden: in 1990 kwam het eerste deel uit in Nederland en sindsdien is de serie erg populair. De boeken van Patricia Cornwell zijn de voorlopers op TV-series en boeken waarin forensische opsporing centraal staat, zoals CSI, Dexter en Rizolli & Isles.

Kay Scarpetta is in de jaren '90 de eerste vrouwelijke hoofd patholoog-anatoom in de Verenigende Staten. Ze is naast arts ook juriste en komt voor veel hete vuren te staan. Later in de serie trouwt Kay met FBI-profiler Benton Wesley. Ze heeft een (inmiddels volwassen) nichtje Lucy, die ze opgevoed heeft als haar eigen dochter: Een lesbische computer-genie met een voorkeur voor snelle, dure auto's, helikopters en wapens. Toen Lucy op de FBI-academie zat, kreeg ze een relatie met Carrie Grethen, haar mentor. De relatie eindigde zeer dramatisch en Carrie dook niet veel later op als de rechterhand van een krankzinnige seriemoordenaar. Op het moment van boek nummer 23 is het dertien jaar geleden dat Lucy en Kay dit gestoorde duo boven zee uit de lucht schoten.

Lees meer over Patricia Cornwell in de Encyclopedie.

Trouwe lezers hadden in het vorige boek ('Scherp' 2014) al door dat er iets niet klopte; in het laatste boek wordt duidelijk dat Carrie Grethen leeft en uit is op ultieme wraak. Kay, Benton, Lucy en haar partner Janet worden, samen met familievriend inspecteur Pete Marino, gemanipuleerd en opgejaagd. Een kat- en muisspel in de hoogste regionen: De FBI en zelfs de Amerikaanse overheid blijkt betrokken te zijn bij het krankzinnige web waarin Carrie iedereen tegen elkaar uitspeelt en iedereen die haar in de weg staat op gruwelijke wijze martelt of vermoordt. Eén van de problemen is dat Carrie officieel is doodverklaard en niemand gelooft dat zij het meesterbrein achter al deze gruwelijkheden is. Kortom: Kay Scarpetta en Lucy Farinelli worden zwaar op de proef gesteld.

Patricia Cornwell, Gewetenloos -  ISBN: 9024567009

Klik hier om het boek te bestellen via Bol.com

Lees het hele Zij aan Zij - artikel uit 2016.