Utrechtse Pride Demo

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 28 juni 2020
Tijd: 14:00-16:00
Type: Groot Event
Website: https://www.facebook.com/events/2403726929849666/?active_tab=about

Locatie:

Naam: Utrecht
Straat: Utrecht
Postcode: Utrecht
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Stonewall Opstand: 28 Juni - 3 Juli 1969


De officiële Canal Pride in Utrecht zou eigenlijk vorige week plaatsvinden, maar is wegens covid19 afgelast. Maar wiens Pride was dat eigenlijk? Regenboog kapitalisme of boten voor politie en racistische politieke partijen is #notourpride!


Daarom, op zondag 28 juni, 51 jaar na het begin van de Stonewall Opstand, eisen wij de Pride terug en daarmee onze ruimte in de stad.


De eerste Pride was een Rel!


In de vroege uren van 28 juni 1969, begonnen de Stonewall Rellen (of de Stonewall Opstand) toen de New York City politie een aanval pleegde op een gay bar genaamd de Stonewall Inn. De brutaliteit van deze inval - deel van een lange geschiedenis van politiegeweld tegen homo, lesbische en trans mensen - was het begin van zes dagen rellen, opstand en botsingen met de politie. Centraal voor het in stand houden van de militante opstand waren zwarte en bruine transvrouwen zoals Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera, die daarna mede-oprichters waren voor de Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR) en samenwerkten met de Gay Liberation Front (GLF) voor de organisatie van een Pride demonstratie op het een-jarige jubileum van de opstand, 28 juni 1970.


De eerste Pride was niet alleen een rel, maar een queer opstand tegen politie brutaliteit en staatsgeweld, geleid door trans vrouwen van kleur, queers uit de arbeidersklasse, sexwerkers en jonge mensen. Wat is Pride anders dan een collectieve viering van queer & trans verzet en rebellie in alle vormen. Dit is de pride waaraan wij hulde bewijzen en die wij vieren.


Nu, in 2020, spreken wij ons uit tegen de gewelddadige, racistische, Islamofobe, homofobe en transfobe politie macht, ook in solidariteit met de Black Lives Matter Movement, internationaal en op eigen bodem. De politie ontstond historisch gezien om het bezit van de adel te beschermen. Zij waren altijd en nog steeds, een arm van de staat en kunnen niet vertrouwd worden met dat zij in dienst staan van gewone mensen of hen beschermen. Wij sluiten ons aan bij de oproep #schafdepolitieaf in Nederland en daarbuiten. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel in de Eerste Kamer dat politiegeweld zou legaliseren, hen extra bewapend en hun gedrag buiten de wet plaatst. Lees dit artikel van Lilith Mag voor de details van de inhoud van dit voorstel.


VOER DE DRUK OP : DIT WETSVOORSTEL MAG ER NIET DOOR


De wereld staat in brand. Wij weigeren de onrechtvaardigheden te accepteren die onze queer verwanten worden aangedaan, het geweld tegen zwarte en bruine mensen, tegen vluchtelingen en migranten, tegen trans mensen, mensen met een handicap en zij die psychisch “ziek” worden verklaard. Wij zullen het geweld niet vergeten dat onze voorouders is aangedaan, of het klimaat van deze wereld, haar land en de mensen die daarop leven. De tijd voor verzet is nu.


We staan op in steeds grotere aantallen, dus kop op en laten we samen komen!


Laten we Utrechtse Pride vieren dit jaar, demonstreren en dansen in protest, de straten vullen met queer verrukking, want we zijn hier om herrie te schoppen.


Tegen racistisch politie brutaliteit en voor de erkenning van de rechten, levens en geschiedenissen van de LGBTQI* gemeenschap over de hele wereld.


Vergeet de glitter niet !


Met liefde en respect,


niet normaal*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden