Ik Mag Zijn Wie Er Is: Expositie

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 7 december 2020
Tijd: 09:00-21:00
Type: Overige
Website: https://www.facebook.com/events/1102477800166895/

Locatie:

Naam: Bibliotheek Utrecht
Straat: Neude 11
Postcode: 3512 AE
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Een expositie met video portretten van transgender personen op oudere leeftijd gemaakt door Erik Alkema en Eveline van de Putte. Vanaf 19 november een maand lang te zien in de Bibliotheek Neude als onderdeel van het What You See Festival. 


De oudere generatie is in de aandacht voor transgenders tot nu toe enigszins onderbelicht gebleven. Terwijl juist deze groep, met hun persoonlijke geschiedenis van strijd en opgroeien in een wereld waar het aan acceptatie en kennis ontbrak, zoveel te vertellen heeft.


Eveline van de Putte en Erik Alkema presenteren in de bibliotheek Neude een video-installatie met daarin een vijftal openhartige documentaire portretten van transgender ouderen. Hierin vertellen oudere transgenders hun levensverhaal waarmee de problematiek waarmee transgenders te maken krijgen, begrijpelijk en invoelbaar wordt gemaakt.


Deze transvrouwen, -mannen en non-binaire transgenders, die nu eindelijk de mogelijkheid hebben zichzelf te kunnen zijn, vertellen uit eerste hand hoe het in een vroeger van niet zo lang geleden was. Hun verhalen illustreren wat er bevochten en gewonnen is en waarom de hedendaagse positieve ontwikkelingen zo belangrijk zijn.


Met deze persoonlijke verhalen van mensen, die hun gevoelens moest ontdekken in een tijd zonder voorbeelden, willen de makers laten zien wat geboren worden met genderdysforie en het binaire gender-denken, betekent voor een leven, voor een mens en voor hun omgeving.


De video-installatie zal op verschillende plekken in de bibliotheek te zien zijn. De films zijn in het Nederlands met Engelse ondertiteling.


Deze expositie is onderdeel van het Transgender Ouderen Project. Voor meer informatie zie: www.transgenderouderen.nl


Dit project is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst, het What You see Festival en Roze 50+.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden