Gender en GGZ

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 3 februari 2021
Tijd: 10:00-12:00
Type: Debat
Website: https://www.womeninc.nl/agenda/bijeenkomst-gender-en-ggz

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

Hoe kunt u als hulpverlener en zorgprofessional rekening houden met sekse en gender bij mentale gezondheid? Uit onderzoeken en uit de praktijk weten we dat sekse en gender bij het uiten, de diagnose en de behandeling van mentale klachten een belangrijke rol kunnen spelen. De afgelopen jaren hebben experts uit het veld dit thema op de kaart gezet en probeerden onderzoekers binnen het Kennisprogramma Gender en Gezondheid ontbrekende kennis boven tafel te krijgen.


Op 3 februari 2021 organiseert WOMEN Inc. samen met de Alliantie Gender en GGZ de online bijeenkomst Gender en GGZ. Tijdens deze bijeenkomst zullen onderzoekers en experts de nieuwste inzichten uit onderzoek en de praktijk delen. Daarnaast gaan we in gesprek over hoe een gendersensitieve geestelijke gezondheidszorg leidt tot gelijke kansen op gezondheid voor iedereen, en bieden we hulpmiddelen en praktische tips waarmee u in de praktijk aan de slag kunt.


Programma


Hoogleraar psychiatrie, neurowetenschapper en schrijver Iris Sommer (UMCG) neemt ons mee in de verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein, het onderwerp dat centraal staat in haar nieuwe boek ‘Het Vrouwenbrein’. Sommer licht de neurobiologische verschillen toe en welke impact de omgeving en opvoeding op verschillen in de hersenen kunnen hebben. En hoe beïnvloeden deze genderverschillen het risico op mentale klachten?


Onderzoekers van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid presenteren hun bevindingen van de afgelopen jaren. Universitair docent biologische psychologie Michel Nivard (Vrije Universiteit van Amsterdam) onderzocht of er genetische genderverschillen bestaan bij psychiatrische aandoeningen. Hij deelt de resultaten van een groot opgezet data-onderzoek en vertelt hoe genen niet alleen met biologie, maar ook met de omgeving te maken kunnen hebben.


Klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys zal vertellen over autisme bij vrouwen, en hoe het kan dat dit niet altijd wordt herkend. Naast opgedane kennis vanuit onderzoek en ervaring, deelt ze praktische tips voor hulpverleners, zoals vragenlijsten voor diagnostiek en relevante boeken.


Na deze inhoudelijke uitwisseling met onderzoekers, vindt de kick off van de nieuwe Alliantie Gender en GGZ plaats. Deze Alliantie – bestaande uit de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid, het Nederlands Instituut van Psychologen, de Landelijke Vereniging POH-GGZ, Samen Sterk zonder Stigma, MIND en de Nederlandse ggz – zal haar plannen voor het komende jaar presenteren. Ook zal zij aangeven welke stappen we kunnen zetten om, samen met u, te komen tot gezondheidszorg op maat.


We nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst. Als u zich inschrijft ontvangt u vanzelf updates over het programma. Mocht u zelf niet kunnen, dan kunt u deze uitnodiging ook doorsturen naar een GGZ-professional uit uw organisatie/netwerk.


Datum: woensdag 3 februari 2021


Locatie: online


Tijd: 10.00  – 12.00 uur


Accreditatie: wordt aangevraagd bij de NVVP, NIP en POH-GGZ


Kosten: deelname is gratis


Voor vragen kunt u mailen naar registratie@womeninc.nl.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Ethische non-monogamie

Jorna Wierts schreef het boek Ethische non-monogamie. We spreken haar, over open relaties, het boek, uitdagingen en coaching. Ze vertelt ook over haar eigen relaties en ervaringen met vrouwen.

Lees verder

Hot Milk

Emotioneel geladen queer drama in de zon: Sofia (Emma Mackey) is met haar zieke moeder (Fiona Shaw) in Spanje en wordt gehypnotiseerd door de aantrekkingskracht van de vrijzinnige Ingrid (Vicky Krieps). Win kaartjes!

Lees verder

Regenboogboek 2025

Het Regenboogboek van het Jaar wordt georganiseerd in het kader van Pride Amsterdam. De jury zal zich de komende tijd buigen over de drie boeken die de meeste stemmen kregen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden