Amsterdam Regenboogstad: 25 jaar Pride
Omschrijving:
Pride Amsterdam, het grote emancipatoire feest van seksuele- en genderdiversiteit, bestaat dit jaar 25 jaar. Begin jaren negentig sloegen horeca-ondernemers en instellingen in Amsterdam de handen ineen met als doel het organiseren van Pride Amsterdam. Een internationaal evenement om de naam van Amsterdam als Gay Capital van Europa hoog te houden, de stad voor te bereiden op de komst van de Gay Games in 1998 en samen met alle Amsterdammers vrijheid en diversiteit te vieren. Het drie dagen durende feest werd onverwacht een groot succes, ook dankzij de mediagenieke Canal Parade. De tentoonstelling Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen. Vanuit historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.
De afgelopen jaren konden tijdens Pride vele overwinningen in de strijd om emancipatie gevierd worden, zoals de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht (2001), de toegang tot IVF voor lesbische stellen (2003) en de aanpassing van de Transgenderwet (2014). De komende edities zullen er nog vele overwinningen volgen.
Wethouder Groot Wassink (Diversiteit): ”De strijd voor zichtbaarheid, gelijke rechten en acceptatie van lhbtiqa+-personen is – zelfs na 25 jaar Pride – nog lang niet gestreden. De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk het is om voor elkaar op te komen en samen te zorgen voor meer inclusiviteit en waardering voor de regenbooggemeenschap. Deze boodschap moet ook dit jaar zichtbaar zijn en overeind blijven."
In de tentoonstelling vertellen 12 personen hoe zij hebben bijgedragen aan de emancipatie van verschillende groepen binnen de regenbooggemeenschap: Nassiri Belaraj, Dinah Bons, Wiele Elhorst, Victoria False , Siep de Haan, Irene Hemelaar, Danny Hoekzema, Mieke Martelhoff, Naomie Pieter, Tieneke Sumter, Yvo Manuel Vas Dias en Lydia Zijdel.
Nassiri Belaraj, oprichter en directeur van Stichting Pink Marrakech: “Daar op die eerste Marokkaanse boot begon mijn leven.”
Dinah Bons, voorzitter TransUnited Europe: “Pride is altijd nodig, de transgemeenschap kan niet altijd veilig zichzelf zijn en tijdens Pride kunnen we eindelijk eens krachtig deelnemen aan de stad.”
Siep de Haan, founding father en organisator van Pride Amsterdam van 1996-2005: “Naast het feest is er altijd die dieperliggende boodschap.”
Naomie Pieter, initiatiefnemer Black Pride, mede-oprichter Black Queer & Trans Resistance NL: “Pride is voor mij protest, het is verzet, er mogen zijn en weten dat de strijd pas stopt als iedereen vrij is. Pride is een ungoing struggle.”
Tegelijk met de opening van de tentoonstelling op 9 juli 2021 lanceert het Stadsarchief een gloednieuwe themasite, Amsterdam Regenboogstad, met daarop ruim 30 historische en hedendaagse verhalen over lhbtiqa+-personen of gebeurtenissen in Amsterdam.
Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.
Recent nieuws:
Lesvia
Een conservatief vissersdorp veranderde in een internationaal symbool van vrijheid, trots en de lesbische identiteit: het persoonlijke en politieke verhaal van de eerste vrouwen die Lesbos als toevluchtsoord kozen.
Lees verder
Horoscoop juli 2025
Waar komt jouw negatieve zelfbeeld vandaan? Onderzoek dat en vraag om wat je nodig hebt; je verdient dezelfde zorg en liefde die je aan anderen geeft, zeker in de roerige tijd die ons te wachten staat.
Lees verder
Ethische non-monogamie
Jorna Wierts schreef het boek Ethische non-monogamie. We spreken haar, over open relaties, het boek, uitdagingen en coaching. Ze vertelt ook over haar eigen relaties en ervaringen met vrouwen.
Lees verder
Meer nieuws & achtergronden