Coming Out Festival Amersfoort

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 8 oktober 2021
Tijd: 20:00-21:00
Type: Festival
Website: https://keiroze.nl/

Locatie:

Naam: Rock City Brewing - Amersfoorts Speciaal Bier
Straat: Mijnbouwweg 15
Postcode: 3812 RT
Plaats: Amersfoort
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Coming Out Festival Amersfoort


Vanaf vrijdag 8 oktober tot en met maandag 11 oktober staat het Coming Out Festival op de agenda in Amersfoort.


Op Coming-Outdag, welke jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een LHBTIQ+er openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen. Een dag waarop 'gevierd' wordt dat je uit de kast bent gekomen, dit moment viert Amersfoort vier dagen lang onder het motto "Ik ben wie ik ben en jij kunt zijn wie jij wil zijn ".


Door diverse organisaties worden er vanaf vrijdag 8 oktober tot en met maandag 11 oktober activiteiten en evenementen georganiseerd onder de noemer Coming Out Festival Amersfoort. Hier een handig overzicht van alles wat je tijdens dit lange weekend kunt verwachten.


Vrijdag 8 oktober


Speciaal voor het Coming Out Weekend, heeft Rock City Brewing een bier gebrouwen. Het Kom uit de (koel)kast! bier kun je het hele weekend bestellen bij de drie gaycafés van Amersfoort: Lapart, 't Koetje en J&D. Voor elk verkocht biertje, gaat er €1,-naar het Regenboogmonument.


De drie bars staan helemaal in het thema van het Coming Out Weekend. Zo kun je o.a. bij Lapart meedoen met een singalong met de leukste roze hits en wordt er bij J&D een bingo georganiseerd.


Zaterdag 9 oktober


Schuif aan bij de Observant. Tussen 15.00 en 17.00 uur wordt hier een gesprek over de veiligheid van de LHBTIQ+ in Amersfoort en Nederland gehouden. Laura van Nieuwenhuize, voorzitter van COC Midden-Nederland zal het gesprek leiden.


"Hoe veilig voelen wij onszelf op het werk? Bij een bezoek aan de huisarts? Maar ook gaan we het hebben over de Regenboogagenda. Welke suggesties kunnen de deelnemers van het panelgesprek meegeven voor de komende 4 jaar?", dit zijn een paar van de onderwerpen die ter tafel komen.


Voor dit evenement moet je je aanmelden. Dat doe je door een mailtje te sturen naar COC Midden-Nederland.


Zondag 10 oktober


Zondag is het hoogtepunt van het Coming Out Weekend. We zetten alle evenementen op een rijtje:


Jong en Out Amersfoort (13.00 – 14.45 uur)


Voorafgaand aan de Pridewalk organiseert Jong en Out een chille middag met spelletjes en muziek in café Koetje. Natuurlijk gaat dit alles gepaard met snacks en veel gezelligheid. Aanmelden kan via de Facebook- of Instagrampagina van Jong en Out Amersfoort.


T-Nederland (13.00 - 14.45 uur)


In de middag komt T-Nederland samen bij Café Lapart. Iedereen die zich niet thuis voelt in de genderrol die bij de geboorte is toegekend, is welkom om aan te schuiven. Wil je meer weten over gender, geaardheid of seksualiteit? Dan ben je welkom om aan te schuiven.


Roze Viering (14.00 uur)


In de Sint Franciscus Xaveriuskerk wordt een speciale kerkdienst georganiseerd voor alle leden van de LHBTIQ+ gemeenschap. "Alle kleuren van de regenboog zijn welkom. Fons uit de Fonteinkerk zingt, Diederiek van Loo zal voorgaan. Rien Donkersloot is organist/pianist. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee."


Opening Regenboogoversteekplaats (15.00 uur)


Om 15.00 wordt de regenboogoversteekplaats aan de Utrechtsestraat officieel geopend. Hiermee vraagt de gemeente aandacht voor de diversiteit en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in de stad. Wethouder Cees van Eijk zal hierbij aanwezig zijn en het startsignaal geven voor de Pridewalk.


Pridewalk (15.10 uur)


Voor de vijfde keer wordt er in Amersfoort een Pridewalk gelopen. De route start vanaf de regenboogoversteekplaats en loopt tot de Hof. De Pridewalk is een feestelijke demonstratie die draait om gelijke rechten voor de wereldwijde regenboogcommunity.


Het thema dit jaar is “ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie jij wilt zijn” De inmiddels legendarische woorden die de 14-jarige Frédérique deze zomer uitsprak voordat ze werd mishandeld, omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is.


Derk Koetje Award (15.45 uur)


Elk jaar wint een Amersfoorter die zich inzet voor de LHBTIQ+ community de Derk Koetje award. De zilveren penning is vernoemd naar de eerste ontvanger van de award: Derk Koetje. Wil jij iemand nomineren voor de Derk Koetje Award van 2022? Stuur dan een mailtje naar Wham, de instantie die de prijs uitreikt.


Coming Out feest (16.00 uur)


Op het terras van café Koetje en J&D wordt er een gratis optreden gegeven door Astrid Nijgh en het roze koor van Amersfoort: Roca Rosa. De terrassen zijn open, maar reserveren wordt wel aangeraden.


Ook kun je terecht bij de Lapart, waar op het terras een bingo wordt georganiseerd met grappige en leuke prijzen.


Maandag 11 oktober


Het weekend mag dan voorbij zijn, het Coming Out Festival heeft nog een dagje in petto.


Regenboogontbijt en hijsen van de vlag (08.00 uur)


Voor iedereen die daar bij wil aansluiten, heeft de gemeente een regenboogontbijt klaarstaan. Wethouder Cees van Eijk en gemeentesecretaris Nico Kamphorst hijsen de regenboogvlag en in de hal staat een groot ontbijtbuffet.


Voor dit evenement moet je je aanmelden bij de gemeente.


Roze Lunch bij Lapart (12.00 uur)


Honger? Bij de Lapart kun je genieten van een heerlijke roze lunch. Schuif aan op het terras en waan je in de (roze) wolken.


Queerfilm Rialto (19.15 uur)


Ook het Onze Lieve Vrouwetheater doet mee met het Coming Out Festival. Hier draait namelijk de film Rialto, over een man die op latere leeftijd ontdekt dat hij homoseksueel is. Tickets voor de film koop je via de website van Lieve Vrouw.


Een actueel overzicht van de activiteiten staat op de Gaylender pagina op Facebook of op de website www.keiroze.nl 


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden