Expositie ‘Legale Liefde’

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 3 november 2021
Tijd: 00:00-00:00
Type: Overige
Website: https://www.stichtingopenmind.nl/legale-liefde/

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

Expositie ‘Legale Liefde’ nu te zien op de Coolsingel in Rotterdam tegenover het stadhuis


De eerste activiteit in het kader van het 75-jarig bestaan van LHBTI-belangenorganisatie COC Rotterdam


Vanaf vrijdag 29 oktober tot en met vrijdag 19 november organiseert COC Rotterdam de buitenexpositie ‘Legale Liefde’. Deze is te zien op de Coolsingel in Rotterdam tegenover het stadhuis. Op 1 april 2001 werd Nederland het eerste land waar paren van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. Vele landen volgden ons voorbeeld. Deze expositie staat stil bij het heugelijke feit dat het ‘homohuwelijk’ in Nederland nu 20 jaar bestaat.


De expositie, die eerder ook te zien was in Amsterdam, toont twintig persoonlijke duo-portretten en verhalen van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. De beelden zijn gemaakt door fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans in samenwerking met Stichting Open Mind. Bij ieder portret staat een QR-code. Door deze te scannen kunnen bezoekers nader kennismaken met de afgebeelde echtparen.


In de afgelopen 20 jaar trouwden in Nederland 19.000 mannen en 21.000 vrouwen met iemand van gelijk geslacht. Dit bedraagt 1,7 procent van alle huwelijken in Nederland. In de grote steden is het percentage gemiddeld hoger. In Rotterdam is het percentage 1,8 procent, in Amsterdam 4,5 procent en in Nijmegen 3,5 procent, terwijl in kleinere gemeenten in de Biblebelt het percentage onder de 0,1 procent uitkomt.


75-JARIG JUBILEUM COC ROTTERDAM


‘Legale Liefde’ is de eerste activiteit die wordt georganiseerd in het kader van het 75-jarig bestaan van COC en COC Rotterdam. Op 7 december 1946 werd COC voor het eerst opgericht in Amsterdam onder de naam ‘Shakespear Club’. Later werd dit omgedoopt tot ‘Cultuur- en Ontspanningscentrum’. Deze naam is gekozen om het werkelijke doel te verhullen, omdat homoseksualiteit destijds in Nederland nog niet algemeen geaccepteerd werd. Op 1 oktober 1947 werd de tweede afdeling van het COC in Rotterdam opgericht. Daarmee is COC Rotterdam de op één na oudste belangenorganisatie voor LHBTI’s in Nederland.


Het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht is één van de mijlpalen waar het COC de afgelopen 75-jaar aan heeft meegewerkt. Tot en met 1 oktober 2022, de 75e verjaardag van COC Rotterdam, zullen er in Rotterdam diverse activiteiten en exposities plaatsvinden waarmee COC Rotterdam zal laten zien wat het COC de afgelopen 75 bereikt heeft, maar ook welke strijd nog steeds gestreden moet worden. 


“In 2022 zal Rotterdam dé stad zijn die in het teken staat van diversiteit en inclusie,” vertelt Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam. “Naast activiteiten en exposities rondom het 75-jarig bestaan van onze vereniging zal onze stad in 2022 ook gastheer zijn van Roze Zaterdag. Een Prideweek in juni zal uiteraard niet ontbreken. Onze verjaardag op 1 oktober 2022 zullen wij groots vieren door middel van een slotmanifestatie.”


OFFICIËLE OPENING


Op woensdag 3 november om 17:00 uur zal op het Stadhuisplein een officiële opening plaatsvinden van de buitenexpositie ‘Legale Liefde’ en de aftrap van het jubileumjaar van COC Rotterdam. Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans en vertegenwoordigers Stichting Open Mind en van het COC Rotterdam, waaronder voorzitter Arjan Beune, zullen hierbij aanwezig zijn.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De Geliefden

Debuut Willemijn Kranendonk: Jacqueline en Rosa hebben als twintigers een intense relatie maar gaan uit elkaar. Veertig jaar later kijken ze terug. Hebben ze de juiste keuzes gemaakt?

Lees verder

Hindostaans & Queer

Zichtbaar mét trots: We spraken vier powervrouwen over hun energieke strijdkracht, coming-out, religie en taboes. Samen strijden zij voor samenhorigheid en zichtbaarheid binnen én buiten de Hindostaanse gemeenschap.

Lees verder

Morgen ben ik weer alleen

'Ik wil haar liefde maar voor één nacht.' Jasha Eliane (21) bracht een nieuw nummer uit, over de korte liefde tussen twee vrouwen. 'Een verhaal waar veel mensen zich in zullen herkennen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden