Paragraph 175 met inleiding Judith Schuyf

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 25 maart 2022
Tijd: 14:00-15:30
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/paragraph-175-judith-schuyf/

Locatie:

Naam: Auditorium Joods Museum
Straat: Nieuwe Amstelstraat 1
Postcode: 1011 PL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Ter gelegenheid van de Queer Geschiedenismaand vertoont het Joods Cultureel Kwartier (JCK) de documentaire Paragraph 175 (2000). De film wordt ingeleid door Judith Schuyf.


Van 1933 tot 1945 zijn in Nazi-Duitsland rond de 100.000 mannen gearresteerd vanwege hun homoseksualiteit. De arrestaties werden gelegitimeerd door middel van paragraaf 175 uit de Duitse wet. Dit artikel werd in 1871 ingevoerd en verbood seksuele handelingen tussen mannen. De mannen werden naar gevangenissen of concentratiekampen gebracht en slechts 4000 van de 100.000 hebben dit overleefd.


De documentaire Paragraph 175 van Rob Epstein en Jeffrey Friedman vertelt over deze gebeurtenis en de blijvende gevolgen hiervan. Meerdere homoseksuele mannen en vrouwen die deze gebeurtenis hebben meegemaakt geven in de documentaire hun persoonlijke verhaal. 


Paragraph 175 won in 2000 de Teddy Award voor beste documentaire op het internationaal filmfestival van Berlijn.  


Judith Schuyf is historicus en archeoloog. Ze werkte meer dan 20 jaar aan de Universiteit Utrecht en richtte daar de werkgroep Homostudies op. Ze is geïnteresseerd in homoseksualiteit, beleid, ouderen en sport. Daarnaast publiceerde Schuyf stukken over de Tweede Wereldoorlog.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden