Expositie 'Graphic Sapphic'

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 13 april 2023
Tijd: 19:00-20:00
Type: Overige
Website: https://ihlia.nl/programma/agenda/

Locatie:

Naam: IHLIA LGBTI Heritage
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Gevoed door vrouwen- en homo-emancipatie en de opmars van feministische en lhbtiq+-pers, werden comics en cartoons met lesbische inhoud steeds prominenter in het Verenigd Koninkrijk en Nederland van de jaren 70 tot de jaren 90.


Deze expositie neemt de bezoekers mee terug naar die tijd en toont strips en cartoons uit de collectie van IHLIA en de persoonlijke archieven van de tekenaars. Daarnaast zijn clips te zien waarin de tekenaars over hun werk en de context vertellen waarbinnen het tot stand kwam, evenals andere objecten en interactieve elementen waardoor de comics tot leven komen.


Bezoekers krijgen de mogelijkheid te zien hoe comics en cartoons gebruikt werden om lesbische levens, relaties, culturen en gemeenschappen zichtbaar te maken, stereotypes over lesbiennes uit te dagen en feministische en pro-lhbtiq+-ideologie te verspreiden.


Ook toont de expositie hoe deze tekeningen het veranderende maatschappelijke en politieke landschap reflecteerden en lesbiennes hielpen om hun eigen identiteit en relatie tot andere lhbtiq+-groeperingen, met een gezonde dosis humor, te onderzoeken.


In een speciaal daarvoor ingerichte leeshoek kan je meer ontdekken over de tentoongestelde werken en andere strips uit dit tijdperk.


De tentoonstelling is samengesteld door Vasiliki Belia (PhD-kandidaat aan de Maastricht University) als onderdeel van het onderzoeksproject Redrawing feminism: graphic narrative engagements with the feminist past, ondersteund door het NWO.


Afbeelding: Comic door Kate Charlesworth (1993)


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden