Androgynie: De dans tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 25 april 2023
Tijd: 19:30-21:00
Type: Overige
Website: https://ihlia.nl/programma/agenda/

Locatie:

Naam: OBA Oosterdok
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Het woord ‘androgynie’ komt van het Griekse woord ‘andro’ dat man betekent en ‘gyny’ dat vrouw betekent. Waar men voorheen het begrip androgynie gebruikte voor mensen zich niet conformeren aan stereotype presentaties van mannelijkheid en vrouwelijkheid, wordt in de huidige maatschappij vaak het begrip non-binair gebruikt voor mensen zich niet identificeren met het binaire man/vrouw idee.


Waarbij non-binair vaak in het kader van identiteitspolitiek wordt geplaatst, heeft androgynie een oudere en meer filosofische oorsprong. Vanuit dit perspectief draait androgynie om de balans tussen ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’, waarbij in eenieder beide componenten als kwaliteiten inherent aanwezig zijn.


In dit programma duiken we dieper in op de geschiedenis van het begrip ‘Androgynie’, belichten we het vanuit persoonlijk perspectief van een genderdivers gezin, en praten we met mensen die op persoonlijk en professioneel vlak letterlijk en/of figuurlijk dansen met de concepten ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’.


Theoloog en danscoach Jaap van Manen, schrijver van het boek De androgyne man beschrijft de geschiedenis van het begrip ‘androgynie’ en hoe dit vanuit de Jungiaanse psychologie als archetype wordt bezien. Van Manen pleit voor een omarming van het concept om meer persoonlijke vrijheid te creëren en genderdiversiteit bespreekbaar te maken.


In een Family talk praten twee generaties met elkaar over gender en (op)voeding. Na het dansduet Stand by Me door Det van de Vorstenbosch en Martin van Tulder, waarbij het publiek naar een man en een vrouw kijkt die met elkaar in contact proberen te komen, praten we met een tweetal creatieve mannen over (zelf)expressie, identiteitsvorming en hoe je ruimte kunt scheppen om de sociale kaders omtrent mannelijkheid en vrouwelijkheid van je af te schudden.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden