NO STRAIGHT LINES: The Rise of Queer Comics

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 29 juni 2023
Tijd: 19:30
Type: Film
Website: https://www.filmhuiscavia.nl/programma/juni-2023#ihlia

Locatie:

Naam: Filmhuis Cavia
Straat: Van Hallstraat 52-1
Postcode: 1051 HH
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:


In het kader van de expositie Graphic Sapphic: Lesbische comics en cartoons in de jaren 70 – 90 uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland, nu te zien bij IHLIA LGBTI Heritage in Amsterdam, vertoont IHLIA de documentaire NO STRAIGHT LINES (2021, regie Vivian Kleiman). 




De film, die in 2021 op het Outfest Los Angeles de Grand Jury Prize in ontvangst mocht nemen, laat zien hoe vijf pionierende Amerikaanse cartoonisten queer onderwerpen zoals de aidscrisis, uit de kast komen, de openstelling van het huwelijk, en de raakvlakken tussen seksuele identiteit, gender, ras en disability in beeld hebben gebracht. 




Op humoristische wijze verbeelden ze wat het betekent om queer te zijn in alledaagse contexten in een altijd veranderende wereld. De documentaire stelt zowel hun werk als de wisselwerking met hun persoonlijke levens centraal. 




DE KUNSTENAARS 




- Alison Bechdel: Bekend van de stripserie Dykes to watch out for, bestseller memoir Fun Home en natuurlijk – wat nu bekend staat als – de Bechdeltest. 




- Rupert Kinnard: Maakte de eerste stripserie(s) over zwarte queer personages, The Brown Bomber en Diva Touché Flambé. 




- Howard Cruse: Inmiddels overleden pionier die o.a. optekende hoe het was om homoseksueel te zijn in het Zuiden van de Verenigde Staten tijdens de Burgerrechtenstrijd in Stuck Rubber Baby, in 1995 uitgegeven door DC Comics. 




- Jen Camper: Libanees-Amerikaanse lesbische cartoonist, wier werk in verschillende tijdschriften en kranten heeft gestaan. Daarnaast is zij de oprichter van de ‘Queers and Comics’-conferentie. 




- Mary Wings: In 1973 publiceerde Wings het underground lesbische stripboek Come Out Comix, dat bekend staat als het eerste Amerikaanse lesbische stripboek. Daarnaast schrijft ze lesbische detectiveverhalen. 




Na afloop van de vertoning een nagesprek met onderzoeker Vasiliki Belia, PhD kandidaat aan de Universiteit van Maastricht en curator van de tentoonstelling Graphic Sapphic. 




De tentoonstelling 'Graphic Sapphic’is nog tot en met 9 juli 2023 te bezoeken bij IHLIA LGBTI Heritage (Oosterdokskade 143, 3e verdieping). De tentoonstelling is samengesteld door Vasiliki Belia (PhD-kandidaat aan de Maastricht University) als onderdeel van het onderzoeksproject Redrawing feminism: graphic narrative engagements with the feminist past, ondersteund door het NWO. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Maastricht University. 


 


Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden