Oude Kerk Queer & Pride

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 22 juli 2023
Type: Overige

Locatie:

Naam: Oude Kerk
Straat: Oudekerksplein 23
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Kunstproject It’s OK… commoning uncertainties is in volle gang in de Oude Kerk en loopt nog de hele zomer door tot en met eind september. Op initiatief van kunstenaar Jeanne van Heeswijk organiseren meer dan honderd buurtbewoners, makers, denkers en activisten, verenigd in ‘ervaringscirkels’, wekelijks publieke sessies in de kerk. Daarin wordt de vraag gesteld hoe gemeenschapszin bij kan dragen aan een weerbaarder sociaal weefsel. Komende weken staat het programma in het teken van Queer & Pride Amsterdam.

 

Zaterdag 22 juli (10:00 - 11:00): Kick-off Queer Currents door Alejandra Ortiz 

Queer Currents heeft dit jaar tijdens Pride Amsterdam de Oude Kerk als hoofdkwartier. Op zaterdag 22 juli is de feestelijke start met een lezing door Alejandra Ortiz en een klein ontbijt. Alejandra Ortiz is gastcurator van de Queer Currents-cirkel en mede samensteller van de It’s OK... Cirkel #5-bijeenkomsten op 12 en 18 augustus: Not in Your Box #1 & #2. Ortiz leeft zonder papieren in Amsterdam. Ondanks haar ongedocumenteerde status is ze een bekend gezicht en belangrijke stem in de LHBTQIA+ gemeenschap. Ortiz richtte twee hulporganisaties op, schreef mee aan overheidsrapporten en publiceerde een autobiografisch boek.

Vanaf 11:00 uur is er gelegenheid om samen naar de Dam te lopen voor de start van de Pride Walk.

 

Donderdag 27 juli: Queer Sex Worker's Day

Vanaf 13.00 uur gratis toegang tot de Oude Kerk

Op deze middag verzorgen sekswerkers en sekswerkactivisten een uitgebreid programma van performances en talks in de Oude Kerk. Vanuit hun eigen perspectief vertellen ze over hun werk en relatie met de buurt. De Oude Kerk is gelegen in het hart van de Red Light District, waar sekswerkers al eeuwenlang werken. In 1306 werd de Oude Kerk zelfs gewijd aan de beschermheilige van de prostituees. Met deze middag haalt de Oude Kerk de historische band met sekswerkers aan en biedt hen een podium zodat zij hun perspectief en ervaring met publiek kunnen delen. Er is een kunstbeurs, een pop-up peep show en er zijn verschillende optredens. Kijk voor het hele programma op de website. Dit programma is samengesteld door en in samenwerking met Red Lights Art&Culture en Queer Amsterdam.

 

Vrijdag 28 juli (11:00 - 13:00): Queer Kerkdienst door Essemie van Dunné

Beelden maken, van elkaar, van onszelf, van de wereld, van de toekomst, van God. Kunnen we het laten? Kunnen we de beelden die van ons bestaan van ons afschudden? Het is een bijbels thema. Maak geen beeld van mij! Gods- en mensbeelden zijn van alle tijden. Juist de kerk heeft er hard aan meegedaan. Volgens Essemie van Dunné, predikant van Doopsgezind Amsterdam, is dat onbijbels. Kunnen we de beelden loslaten en opnieuw geloven in onszelf, de ander en het leven?

 

Vrijdag 28 juli (15:00 - 17:00): Pride Foto 'Twijfel & Verbondenheid' door Samira Damato

Curator van de Pride Foto Awards 2023, Samira Damato, gaat in gesprek met Queer Stromen. Samen zullen ze de kunstwerken uit de fotografische collectie van dit jaar verkennen, getiteld 'Twijfel & Verbondenheid.' Damato heeft als doel om de uitdagingen en verkeerde voorstellingen waarmee veel individuen binnen de Queer-gemeenschap te maken hebben, te ontrafelen.

 

Vrijdag 28 juli (16:45 - 17.30): Optreden van Nene Moné

Nene Moné is een non-binaire, multi-instrumentalistische kunstenaar en activist die elektro-experimentele muziek produceert in combinatie met hun inheemse roots. Ze spelen geestverruimende akoestische ritmes en geluiden met behulp van elektronica in een liveoptreden. Samen met andere muzikanten, visuele kunstenaars, dansers en bewegingsartiesten verbinden ze verschillende sociale en ecologische rechtvaardigheidskwesties in een grenzeloze performance.

 

Dinsdag 1 augustus (15:00 - 17:00)

Lezing door Bird WG en dance performance door Kevin Gumbs.

 

Woensdag 2 augustus (15:00 - 17:00)

Poëzie-voordracht door Safa Kamdideh en dans-performance door Kevin Gumbs.

 

Bezoekersinformatie

Oude Kerk

Dagelijks open van 10:00 - 18:00 uur, zondag van 13:00 - 17:30 uur

Museumkaart is geldig

Oudekerksplein, Amsterdam


 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden