Transgenderrechten onder druk

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 29 november 2023
Tijd: 20:00-21:30
Type: Debat
Website: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/transgenderrechten-onder-druk-29-11-2023/

Locatie:

Naam: Tivoli Vredenburg
Straat: Vredenburgkade 11
Postcode: 3511 WC
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

De ‘antigenderbeweging’ wordt steeds feller. Ze verzet zich tegen de nieuwe Transgenderwet, die het makkelijker moet maken om je geslacht te wijzigen. Trans personen, die bovengemiddeld vaak het slachtoffer zijn van intimidatie, geweld en discriminatie, worden als bedreiging gezien. Hoe kunnen we hun mensenrechten beter beschermen? Met jurist dr. Marjolein van den Brink (UU) en Brand Berghouwer (Transgender Netwerk Nederland).


Dit event is onderdeel van de serie 'In je recht', een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht. In samenwerking met Centre for Global Challenges, het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten en het programma de Rechtvaardige Stad (UU).


In 2023 viert de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) haar 75ste verjaardag. Sinds de opstelling ervan is de wereld radicaal veranderd. Klimaatverandering tast de levensstandaard van mensen overal ter wereld aan. En minderheden, zoals trans mensen, die in 1948 nog niet erkend werden, eisen nu hun rechten op. Welke rol spelen mensenrechten in het bestrijden van hedendaags onrecht? Is de Verklaring aan een update toe?


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Ex over de vloer

Mijn nieuwe vriendin beschouwt haar ex als goede vriendin, en ze is de tweede mama van de kinderen. Ze moet altijd welkom zijn, vindt ze. Het zint me niet. Wat zou jij doen?

Lees verder

Goeie bestemming

'Die doos gaat eruit. We gaan van dit hele drama een museumstuk maken.' Willy had het helemaal uitgedacht. 'Kijk, hier gaan we morgen heen, je mag mee als je wilt.' - Fran & The City

Lees verder

Vrouw uit de kast

Stella Heman nam het platform over: 'Ik help heel graag mensen die met zichzelf in de knoop zitten en hun geaardheid willen onderzoeken, of die steun nodig hebben bij het uit de kast komen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden