FINALE COC SONGFESTIVAL 2023

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 16 december 2023
Type: Groot Event
Website: https://songfestival.coc.nl/

Locatie:

Naam: Poppodium Neushoorn
Plaats: Leeuwarden
Provincie: Friesland
Land: Nederland

Omschrijving:

SPANNENDE FINALE COC SONGFESTIVAL 2023 KOMEND WEEKEND IN LEEUWARDEN


Komend weekend vindt in Leeuwarden de spannende finale van het COC Songfestival 2023 plaats. Op zaterdagavond 16 december strijden in poppodium Neushoorn tien deelnemers om de winst van de 27ste editie van deze jaarlijkse regenboogliedjeswedstrijd. De deelnemers worden beoordeeld door een regiojury en een vakjury onder leiding van oud-Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp. Naast de deelnemers zullen ook een aantal verrassende gastoptredens te zien en horen zijn.


COC Friesland organiseert deze editie van het festival, ondanks het feit dat Stichting Roze50+ het COC Songfestival in 2022 won. In goed overleg werd besloten dat Friesland, dat tweede werd, de organisatie overnam. De show in Leeuwarden wordt zaterdagavond gepresenteerd door de Friese dragqueen Sasha Sweetheart en acteur en theatermaker Mads Wittermans, bekend van rollen in o.a. Fort Alpha, GTST en Mocro Maffia.


Vakjury


De tien deelnemers worden beoordeeld door een regiojury en een vakjury, ieder verantwoordelijk voor 50% van de punten. Die vakjury bestaat uit zangeres en theaterproducent Alinda Talsma, oud-hoofdredacteur van 3VOOR12 Friesland Marije Heida, de Friese TikTok-sensatie Raptiel en de Leeuwardense wethouder inclusie en diversiteit Nathalie Kramers. De jury staat onder leiding van voorzitter Vera Bergkamp. Zij was tot voor kort voorzitter van de Tweede Kamer, maar ook oud-deelnemer van het festival en oud-voorzitter van COC Nederland. De verdeling van de punten van de regiojury – waarin alle deelnemende organisaties zijn vertegenwoordigd – wordt aan het eind van de avond bekendgemaakt door de burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma.


Gastoptredens


Tijdens de finale in Neushoorn zullen niet alleen de deelnemers te zien en te horen zijn. Er zijn gastoptredens van Jessie & Bam, het duo dat vorig jaar namens Roze 50+ het festival won. De inzending van COC Friesland van vorig jaar en de uiteindelijke nummer twee op het scorebord, Blondeau, zal ook optreden tijdens deze finale. Daarnaast werd ook Dani Jellesma recent toegevoegd aan de lijst met gastoptredens. Dani won afgelopen juni SjONG 2023, het Friestalige songfestival voor jongeren van 12-18 jaar, met het lied ‘Eltsenien’.


Afterparty


Nadat de trofee aan de winnaar van het COC Songfestival 2023 is uitgereikt start de afterparty in Neushoorn Cafe. Daar zorgen Miss Ruby Rose, Miss O’Fonia, Pixxie Colada en dj’s Queens of the Rodeo voor een feestje tot in de vroege uurtjes.


Er zijn momenteel nog kaarten beschikbaar. Kaartjes kosten € 19,50 per stuk en zijn te koop via: https://neushoorn.nl/production/coc-songfestival-2023/ De kortingscode voor COC-leden is: COCSFFRL. (Let op: op 16 december kom je dan alleen binnen op vertoon van een geldige COC lidmaatschapskaart.)


Geschiedenis


Het festival begon ooit als een knipoog naar het grote Eurovisiesongfestival. Na de deelname van Willeke Alberti op het festival in 1994, moest Nederland een jaartje overslaan en bedacht COC Limburg als alternatief het Nationaal COC Songfestival. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze regenboogliedjeswedstrijd waar jaarlijks diverse regio’s aan meedoen. In de loop der jaren heeft het festival een scala aan diverse liedjes en artiesten op het podium mogen verwelkomen. De editie van 2022 werd gewonnen door Roze 50+. Hun inzending Jessie & Bam kreeg de meeste punten. Met hun lied ‘Loes’ vroegen zij aandacht voor de positie van lhbti+ ouderen.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden