Mosse-lezing door Joke Swiebel: 1969 - roze revolutie of verloren strijd?

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 21 januari 2019
Tijd: 17.30-18.30
Type: Debat
Website: https://www.facebook.com/MosseFonds/

Locatie:

Naam: OBA Theater
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

2019 wordt een jubeljaar voor de internationale homobeweging. Eind juni is het vijftig jaar geleden dat New Yorkse queers de politie van zich afsloegen – een gebeurtenis die jaarlijks met Pride wordt herdacht.


Maar in Nederland begon het eerder: op 21 januari 1969 hielden studenten, op het Haagse Binnenhof, de eerste homodemonstratie in Europa. Hun wens: afschaffing van het wetsartikel (248bis Sr) dat een veel hogere leeftijdsgrens stelde op homo- dan op heteroseks. Deze demonstratie markeerde het begin van de moderne homobeweging – gericht op openheid, maatschappijverandering en gelijke behandeling.


Hoe dachten de jeugdige demonstranten van toen over zichzelf, hun relaties en de inrichting van de samenleving? Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke idealen gingen teloor?


Joke Swiebel (1941) studeerde in 1969 politicologie aan de UvA en was voorzitter van de Federatie van Studentenwerkgroepen Homoseksualiteit (FSWH). In die hoedanigheid was ze een van de organisatoren van deze eerste homodemonstratie. Later was ze lid van het COC-hoofdbestuur, beleidsambtenaar Emancipatie bij verschillende ministeries en (sociaaldemocratisch) lid van het Europees Parlement.


+++


De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze wordt georganiseerd in samenwerking met IHLIA / LGBT Heritage. Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, M. Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour, Hedy d'Ancona, Simone van Saarloos, Gert Hekma en Karin Spaink.


George L. Mosse (Berlijn 1918–Madison 1999) ontvluchtte nazi-Duitsland en werd een vooraanstaande, liberale historicus. Hij publiceerde onder meer over het Duitse nationaalsocialisme en de samenhang daarvan met mannelijkheid, joden- en homohaat. In 1988 was hij gasthoogleraar homostudies aan de UvA.


Tijd en plaats


Maandag 21 januari 2019, 17:3018:30 uur, gevolgd door receptie; gratis entree. Reserveren niet mogelijk.


OBA Theater (Oosterdokskade 143, Amsterdam; 6e / 7e etage)

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden