Rainbows End

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 22 april 2021
Tijd: 16:00-17:00
Type: Festival
Website: https://www.facebook.com/events/2784911248446200

Locatie:

Naam: De Havenloods & De Nijverheid
Straat: Nijverheidsweg 6
Postcode: 3534 AM
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Kunstmanifestatie RAINBOWS END in De Havenloods Utrecht


Kunstenaars verkennen digitaal de grenzen van realiteit, intimiteit en identiteit


UTRECHT – Digitale kunstplatform Creative Coding Utrecht (CCU) organiseert van 22 april t/m 2 mei de expositie ‘RAINBOWS END’ in De Havenloods. Deze multi-sensorische kunstmanifestatie verlegt de grenzen van realiteit, intimiteit en spel. In de tentoonstelling worden digitale en innovatieve kunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld getoond. Van prijswinnende VR-installaties, games tot face filters. “Deze werken kunnen geestverruimende ervaringen veroorzaken,” aldus initiatiefnemer Fabian Sluijs over RAINBOWS END.


Utopia


RAINBOWS END toont werken van een diverse, internationale groep kunstenaars die grenzen verkennen van de kunst, identiteit, gender en realiteit. Fabian van Sluijs: “De regenboog uit de titel verwijst naar hoe er in deze tijd op een andere wijze wordt om gegaan met gender. Maar de regenboog staat vaak ook symbool voor een utopische wereld. Vaak verbeelden kunstenaars hun ideale wereld op hun eigen wijze en dragen zo bij aan maatschappelijke veranderingen.”


Seks Technologie Hackathon


Bij RAINBOWS END hoort een bijzonder online programma met werk van makers die gender identiteit en post-binaire levensstijlen onderzoeken. Zo onderzoekt CCU in samenwerking met queer theaterfestival What You See de politiek van online en offline (safe) spaces. Van Sluijs; “Diverse kunstenaars verkennen conventies en nieuwe werelden in hun eigen digitale en blended realiteit.” In een tiendaags online en offline programma verkent RAINBOWS END de mogelijkheden en valkuilen van deze werelden. Er zijn diverse workshops, online events en hackathons. Zo is er in samenwerking met Touchy-Feely Tech een ‘Seks Technologie Hackathon’. Naast RAINBOWS END ontwikkelt CCU ook een programma voor professionals in samenwerking met het Uncloud Festival, wat ook in april plaats zal vinden.


Virtual Reality


Er zijn diverse Virtual Reality (VR) installaties te zien in de tentoonstelling in De Haveloods. Van Sluijs: “VR is een ideale manier om alternatieve werelden te visualiseren en te verkennen.” De VR-installatie nerd_funk van Ali Eslami & Mamali Shafahi werd in 2020 met een Gouden kalf bekroond en bezoekers kunnen dit ervaren in RAINBOWS END. De installatie onderzoekt hoe de mens zich op sociale media gedraagt en wat de impact is van sociale media op ons ‘echte’ sociale leven.


Pas over een paar jaar in de grote musea


Van Sluijs: “Omdat wij werken als een community zitten wij heel diep in bepaalde subculturen en bovenop de innovaties. Wij hebben vaak als eerste bepaalde kunstenaars in onze events en exposities en die zie je pas over een paar jaar in de grote musea of bij andere festivals.” Deelnemende kunstenaars van RAINBOWS END zijn Danielle Braithwaite-Shirley (UK), Irene Cassarini (IT/NL), Ali Eslami & Mamali Shafahi (NL, FR, IR), Carla Gannis (US) Rosa Menkman (NL), Anna Engelhardt (RU), Jolie van Wijngaarden (NL), Lisa Mantel (NL), Marpi Studio (US) & Inez Apha (FR) & Elisa SJ (CA), Colin Keays (UK/NL), Cyberwitch (US), Irene ‘Tokini’ Fubaru Manuel (UK) en meer namen volgen.


Transgender geschiedenis


Kunstenaar Danielle Braithwaite-Shirley legt met haar werken gebeurtenissen uit de zwarte en transgender geschiedenis vast in interactieve game ervaringen. Hiernaast zullen er diverse optredens zijn van onder andere Irene Cassarini met haar audiovisuele project ‘Queering the Digital Space’. Deze performance komt voort uit haar prijswinnende afstudeeronderzoek over nieuwe media, queer cultuur, feminisme, gender stereotypes en technologie.


Coronaproof tentoonstelling


In De Havenloods is een tentoonstelling met verschillende installaties en kunstwerken. “Digitale kunst moet ervaren worden met alle zintuigen,” aldus Van Sluijs. Veel van deze werken zijn nog niet getoond in Nederland. “Door te werken met tijdslots, desinfectiemiddelen en –apparatuur hebben we de expositie coronaproof gemaakt.”


Voor meer informatie en kaarten: www.creativecodingutrecht.nl


RAINBOWS END wordt mede mogelijk gemaakt met de hulp van Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds, VSBFonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Fentener van Vlissingen Fonds, Pictoright Fonds en partners HERVISIONS, Uncloud, De Maakruimte, Touchy-Feely Tech, What You See Festival, Creative Coding Amsterdam, DEFRAME en Light-Up.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

TranScreen 2021

Transgender Filmfestival dit jaar online, met internationale films, discussie panels en workshops, speciale aandacht voor sport en extra ruimte voor transgender jeugd.

Lees verder

Moet ik afstand nemen?

'Mentaal ben ik normaliter sterk en stabiel, maar het almaar op eieren lopen, elk woord op een goudschaaltje moeten leggen, sloopt me totaal.' Wat zou jij doen? #dilemma

Lees verder

De Brabantse Potcast

'Het gaat niet alleen over potten, maar over LHBT. Ons doel is om serieuze onderwerpen met het gemoedelijke Brabantse te combineren en bespreekbaar te maken.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden