4 mei Herdenking Homomonument

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 4 mei 2021
Tijd: 19:50-20:30
Type: Overige
Website: https://www.homomonument.nl/

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

De traditionele 4 mei-herdenking op het Amsterdamse Homomonument vindt dit jaar online plaats, zo meldt het Comité 4 mei Herdenking Homomonument. Tijdens de plechtigheid spreekt onder meer directeur Marie Ricardo van COC Nederland. Ze legt een krans met Ivan Henczyk, landelijk coördinator van AutiRoze, de club voor LHBTI’s met autisme. De ceremonie kan op 4 mei live worden gevolgd via een livestream die je vindt op homomonument.nl.


Het Comité 4 mei Herdenking Homomonument heeft na rijp beraad gekozen voor een livestreaming van een besloten plechtigheid vanuit de Westerkerk. De overheid adviseert om op 4 mei geen grootschalige herdenkingen te organiseren. Dat betekent dat er onvoldoende ruimte is voor de traditionele plechtigheid met meer dan 1200 belangstellenden, aldus het Comité.


Toespraken en zang/muziek


In de livestream vanuit de Westerkerk zullen de sprekers ingaan op het jaarthema ’Na 75 jaar vrijheid’. De door het Comité uitgenodigde sprekers namens de LHBTI+ beweging zijn: Marie Ricardo (directeur van COC Nederland), Stan Huijbrechts (student, transjongen) en Splinter Chabot (schrijver, presentator).


De vorig jaar geprogrammeerde Molukse zangeres Coos Manuputty zal twee passende liederen vertolken. ‘Ken je mij’ van tekstdichter Huub Oosterhuis. Dit lied werd tijdens de Nationale Dodenherdenkingherdenking 2018 gezongen door Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw.


Met het Molukse nummer  ‘Waktu di pankuan ibu’ (Toen ik nog in mijn moeders schoot lag) staat Manuputty  d.m.v. foto’s ook stil bij ‘Molukkers 70 jaar in Nederland’. Achter de vleugel haar vaste begeleider Berry Vink.


Leden van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Assen zorgen wederom voor het ‘Signaal Taptoe’, voorafgaande aan de 2 minuten stilte, voor het Wilhelmus en voor koraalmuziek tijdens het uitdragen van een beperkt aantal bloemstukken.


Kransen


Het is onmogelijk gebleken 45 bloem-/kransstukken op veilige afstand uit te dragen en een plek te geven op de tredendriehoek. Een keuze maken uit de lijst van 45 organisaties zou eenieder te kort doen.  Daarom heeft het Comité gekozen zich te beperken tot het organisatiecomité 4 mei herdenking Homomonument.


De krans van de Gemeente Amsterdam, die alle Amsterdammers vertegenwoordigt, zal worden gelegd door wethouder de Vries en locoburgemeester Groot Wassink. Het COC Nederland zal op uitnodiging van het Comité een krans leggen voor alle LHBTI+ organisaties. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, bestaande uit alle legeronderdelen, legt de derde krans.


De landelijke Politie, Brandweer Nederland, Ambulance Amsterdam, Douane, Belasting en het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden in het Comité 4 mei herdenking Homomonument vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Roze in Blauw.


De vijfde krans wordt geplaatst door de Stichting Homomonument, zij vertegenwoordigt deze keer alle LHBTQI+ afgevaardigden die niet alleen op 4 mei maar ook door het jaar heen op het Monument van trots hun gezicht laten zien.


Natuurlijk staat het groepen en individuen vrij om gedurende de 4e mei overdag een bloemengroet achter te laten op de tredendriehoek aan de Keizersgracht.


De uitzending vanuit de Westerkerk zal worden besloten met een orgelwerk getiteld HOOP van de vorig jaar overleden organist, pianist, componist Louis van Dijk. Organist is Jan Pieter Lanooy.


Livestream: De actuele link zal worden gedeeld op de site van homomonument.nl en westerkerk.nl


MVS Gaystation maakt samen met verslaggever Beer Swildens van Meijt.TV een compilatie van de livestream, die zal worden gedeeld via de diverse sociale mediakanalen en Salto Amsterdam. Ook zullen zij gesprekken voeren met een aantal betrokkenen.


Met de bovenstaande opzet hoopt het Comité toch veel mensen direct of indirect te betrekken bij deze aangepaste herdenking op 4 mei 2021.


Het Comité kijkt uit naar 2022, wanneer we hopelijk weer in alle vrijheid samen mogen komen op en rond het Homomonument.


Het Comité richt een woord van dank aan de volgende organisaties die een financiële bijdrage leveren aan de plechtigheid: COC’s Bob Angelo Fonds, 4/5 mei Comité Amsterdam, de Westerkerk, de Belastingdienst en de Stichting Homomonument.


De actuele link voor de livestream zal worden gedeeld op de site van COC Nederland, evenals de site van het Homomonument.nl en de Westerkerk.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

TranScreen 2021

Transgender Filmfestival dit jaar online, met internationale films, discussie panels en workshops, speciale aandacht voor sport en extra ruimte voor transgender jeugd.

Lees verder

Moet ik afstand nemen?

'Mentaal ben ik normaliter sterk en stabiel, maar het almaar op eieren lopen, elk woord op een goudschaaltje moeten leggen, sloopt me totaal.' Wat zou jij doen? #dilemma

Lees verder

De Brabantse Potcast

'Het gaat niet alleen over potten, maar over LHBT. Ons doel is om serieuze onderwerpen met het gemoedelijke Brabantse te combineren en bespreekbaar te maken.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden