Pride March Rotterdam

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 25 september 2021
Tijd: 11:30-14:00
Type: Cafe & Party
Website: https://gayrotterdam.nl/nl/

Locatie:

Naam: Stadhuis
Straat: Coolsingel 40
Postcode: 3011 AD
Plaats: Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Grootschalige demonstratie voor meer acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap tijdens Rotterdamse Prideweek


Op zaterdag 25 september, tijdens Rotterdam Pride, organiseren GayRotterdam en COC Rotterdam een grootschalige demonstratie. Aanleiding voor de demonstratie zijn de recente haat- en geweldsincidenten richting de LHBTI+-gemeenschap in Rotterdam en daarbuiten. De ‘Pride March Rotterdam’ met als titel ‘Proud Together’ zal om 11:00 uur starten bij het stadhuis en om 14:00 uur eindigen bij de Parkkade aan de Maas.


“Recente incidenten in Nederland laten opnieuw zien dat inclusie en acceptatie van LHBTI-personen nog steeds niet vanzelfsprekend is”, vertelt Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam. “Alleen al in Rotterdam werd een maand geleden de sportschool van de voorzitter van Roze Kameraden, de nieuwe LHBTI+-supportersvereniging van Feyenoord, beklad met onder andere een doodsbedreiging en was er een poging tot brandstichting. Drie weken later werd ook het kantoor van COC Rotterdam vernield en beklad, omdat wij de Roze Kameraden actief steunen. Tijdens de demonstratie van ‘Unmute Us!’ in Rotterdam op 11 september werd een regenboogvlag afgepakt en in de brand gestoken.”


Ook buiten Rotterdam vonden het afgelopen jaar meerdere incidenten plaats die een diepe impact hadden op de LHBTI+-gemeenschap: een brandstichting in een studentenflat in Amsterdam, jongeren die uit de kast werden gedwongen op een middelbare school in Gorinchem, Frédérique die in elkaar werd geslagen vanwege haar genderidentiteit, Lars die geen nagellak mocht dragen achter de kassa en natuurlijk de gebeurtenissen in Polen en Hongarije. Genoeg reden voor COC Rotterdam en GayRotterdam om een demonstratie te organiseren.


Vanwege de coronamaatregelen was het voor Rotterdam Pride niet mogelijk om de jaarlijkse Pride Walk als evenement te organiseren. Om die reden hebben GayRotterdam en COC Rotterdam een demonstratie aangevraagd bij de gemeente. De gemeente stemde toe met een drie kilometerlange route die zal worden afgelegd vanaf het Stadhuisplein tot aan de Parkkade met inachtneming van de coronamaatregelen. De gemeente zal als blijk van hun steun op 25 september de Progress Pride Vlag hijsen op het stadhuis van Rotterdam. Daarnaast zullen op deze dag de fontein van het Hofplein, de Erasmusbrug en de Euromast in regenboogkleuren te zien zijn. 


Naast GayRotterdam en COC Rotterdam wordt deze demonstratie gesteund door verschillende Rotterdamse LHBTI+-organisaties, waaronder Ketelbinkie, Mankracht, Erasmus Pride, Remonstranten Rotterdam en Rotterdam Pride. 


Op zaterdag 25 september verzamelen de demonstranten zich vanaf 11.00 uur voor het stadhuis. Enkele deelnemende organisaties zullen aan het woord komen, waaronder COC Nederland en Project Zero Flags. Laatstgenoemde is een project dat strijdt tegen de 71 landen in de wereld waar homoseksualiteit strafbaar is en mensen nog steeds een gevangenis- of doodstraf kunnen krijgen vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De Pride March start om 11:30 uur en zal uiterlijk om 14:00 uur eindigen bij de Parkkade aan de Maas.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Financieel afhankelijk

'Als ik er de brui aan geef, raak ik niet alleen mijn vriendin, maar ook materieel veel kwijt. Het is potdomme net of ik een traditioneel heterohuwelijk zit.' #dilemma

Lees verder

ANNE+ is een verademing

'Een sympathieke en herkenbare film: Het is de makers absoluut gelukt om met ANNE+ meer positieve queer representatie op het grote scherm te krijgen. En prettige seks.'

Lees verder

Lesbische nunsploitation

'Benedetta is een soft erotische pornofilm die soms iets weg heeft van een grotesk, kluchtig middeleeuws drama, met de onmiskenbare visuele handtekening van Paul Verhoeven.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden