Transgenderrechten onder druk

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 29 november 2023
Tijd: 20:00-21:30
Type: Debat
Website: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/transgenderrechten-onder-druk-29-11-2023/

Locatie:

Naam: Tivoli Vredenburg
Straat: Vredenburgkade 11
Postcode: 3511 WC
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

De ‘antigenderbeweging’ wordt steeds feller. Ze verzet zich tegen de nieuwe Transgenderwet, die het makkelijker moet maken om je geslacht te wijzigen. Trans personen, die bovengemiddeld vaak het slachtoffer zijn van intimidatie, geweld en discriminatie, worden als bedreiging gezien. Hoe kunnen we hun mensenrechten beter beschermen? Met jurist dr. Marjolein van den Brink (UU) en Brand Berghouwer (Transgender Netwerk Nederland).


Dit event is onderdeel van de serie 'In je recht', een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht. In samenwerking met Centre for Global Challenges, het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten en het programma de Rechtvaardige Stad (UU).


In 2023 viert de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) haar 75ste verjaardag. Sinds de opstelling ervan is de wereld radicaal veranderd. Klimaatverandering tast de levensstandaard van mensen overal ter wereld aan. En minderheden, zoals trans mensen, die in 1948 nog niet erkend werden, eisen nu hun rechten op. Welke rol spelen mensenrechten in het bestrijden van hedendaags onrecht? Is de Verklaring aan een update toe?


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De juiste balans

In zo'n 95 procent van de gevallen gaan we ervoor en blijven we elkaars handen vasthouden. En heel, heel af en toe laten we toch maar los en kiezen we voor veiligheid.

Lees verder

Angst en censuur in Hongarije

Amnesty International concludeert dat de propagandawet een grote impact heeft: het beperkt de vrijheid van meningsuiting, leidt tot zelfcensuur en zorgt voor meer discriminatie.

Lees verder

Feelgood met een boodschap

Olga Ponjee schreef de erotische queerserie Oneindig, over mensen die kracht leren vinden in juist datgene wat ze anders maakt. 'Maatschappelijke vraagstukken combineer ik graag met fantasie.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden