Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha kennen elkaar niet vanuit Uganda, maar ze komen er wel allebei vandaan. Uganda, het land waar op seks met iemand van hetzelfde geslacht - of zelfs het 'promoten' daarvan - celstraf staat. Catherine en Aisha's verhalen hebben veel raakvlakken. Ze verborgen hun lesbische geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Nu, na twee doorlopen asielprocedures, zijn ze allebei volledig uitgeprocedeerd. De reden? De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (NID) gelooft niet dat ze lesbisch zijn en gelooft niet dat ze een relatie hebben met een andere vrouw. Een schrijnende situatie, waarbij Aisha over terugkeer naar Uganda opmerkt: 'I'd rather be dead.'

Foto: Catherine, Aisha, Sandro en Samantha.

Lesbisch zijn in Uganda

In Uganda is de leefsituatie voor LHBTIQ+ personen uiterst slecht. Zo staat er een gevangenisstraf van 10 jaar tot levenslang op het verrichten van homoseksuele handelingen. Er zijn wettelijke beperkingen voor de vrijheid van meningsuiting op het gebied van seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie en seksuele kenmerken. Ook (internationale) activiteiten van LHBTIQ+ organisaties zijn in Uganda strafbaar. 

Catherine is moeder van vier kinderen en is gevlucht naar Nederland. Ze vertelt ons haar verhaal. 'Ik realiseerde mij al wel dat ik anders was toen ik ongeveer 10 jaar oud was. Mijn gevoelens voor meisjes waren heel anders dan voor jongens, voor meisjes voelde ik veel meer. Dat werd alleen maar sterker toen ik ouder werd.' Ze vertelt dat ze op de middelbare school een meisje leuk vond en ook jaloezie kon voelen. Ze gaf er niet veel aandacht aan, omdat je dat niet kunt doen in Uganda. Je kunt niet zeggen dat je lesbisch bent. Op haar 17e wist ze wel dat ze lesbisch was, maar hield het angstvallig geheim. Ze had het zelf ook nog niet helemaal geaccepteerd.

Catherine: 'Het is een taboe. Ik moest het wel geheim houden, in de kast blijven. Daarvoor moest ik een muur om mijzelf heen bouwen, zodat de gemeenschap, de school en mijn familie niet door zouden hebben dat ik anders was.'

Dan Aisha. Zij heeft drie kinderen in Uganda en is ondertussen nog steeds gek op de vriendin die ze daar had, en waar ze nu geen contact meer mee heeft. Ze zijn allebei gevlucht toen uitkwam dat ze wat met elkaar hadden. Ze waren eerst schoolvriendinnen. Aisha vertelt: 'Ze waste mijn uniform. Ze was zo zorgzaam, haalde water voor me. En ze had een heel mooie glimlach.' Ze vertelt over hoe ze kippenvel had als ze dichtbij haar was. Ze begon steeds meer voor haar te voelen. Toen ze daar eindelijk voor uitkwam, bleek het wederzijds. Aisha straalt als ze over haar praat. 'Ja, ik heb geprobeerd om hier te daten, maar ik kan het niet uitleggen… Zij is het gewoon nog steeds voor mij.'

Wil je ook iets betekenen?

Teken de petitie: 'Niet verliefd genoeg'.

Demonen uit het westen

Catherine vertelt over wat er gebeurd zou zijn als ze toen wel uit de kast was gekomen, over het lot van de LHBTIQ+ personen in Uganda. Ten eerste zou haar familie afstand van haar genomen hebben. Ze zouden haar bestaan ontkend hebben en haar zijn gaan zien als iemand die demonisch bezeten is. Vervolgens zouden ze haar gezin sociaal zijn gaan isoleren en mogelijk zelfs vermoorden. Velen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden