Opening expositie Protest2Pride

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 23 juli 2024
Tijd: 10 tot 20, gratis toegang
Type: Overige
Website: https://ihlia.nl/programma/exposities/protest2pride/

Locatie:

Naam: IHLIA-plein (3e verdieping OBA Oosterdok)
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

12 juli – 15 september 2024


IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok)


In de tentoonstelling Pride2Protest onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren ‘80 en ‘90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Marian zoomde in op lesbische subculturen, maar haar foto's laten ook zien wie er in deze periode nog meer vochten voor lhbtiq+-rechten.


Ze schetsen een tijdsbeeld van de jaren '80 en '90, hoe deze mensen zich kleedden, hun perspectieven, hun strategieën en hoe ze de weg vrijmaakten voor de Pride-vieringen die we vandaag de dag kennen. De foto's van Marian fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip.


Ze nodigen ons uit om in hun wereld te stappen en na te denken over hoe we ons verhouden tot het huidige activisme en de manieren waarop we het documenteren.


 


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden