Lucia Rijker & levenswijsheid

DREAM SCHOOL gaat 3 januari weer van start. Het is inmiddels het 6e seizoen van het televisieprogramma van de NTR, gebaseerd op het gelijknamige Brits programma van Jamie Oliver. Het programma waar een groep schoolverlaters door BN'ers uitgedaagd wordt aan zichzelf te werken voor een nieuwe start. Schoolrector Eric van 't Zelfde en kickbokser en mental coach Lucia Rijker hebben daarbij de leiding over de 'school'. Onder het mom van niet geschoten is altijd mis, trekken we de stoute schoenen aan met een verzoek om Lucia wat vragen te mogen stellen over DREAM SCHOOL, LHBTIQ+, haarzelf en haar levenswijsheid. En, dat mag!

Foto's: Annemieke van der Togt/ NTR

Over Lucia Rijker

Lucia Rijker heeft als bijnaam Lady Tyson. Die naam dankt ze aan haar prestaties in het boksen en kickboksen. Ze is ongeslagen in haar boks- en kickbokscarrière. Naast dat ze viervoudig wereldkampioene kickboksen en tweevoudig wereldkampioene boksen is, heeft ze onder ander gespeeld in de documentaire Shadow Boxers over vrouwenboksen en de film Million Dollar Baby. Ook speelde ze de rol van Dusty, Helena's celgenoot in de gevangenis, in seizoen 5 van The L Word.

Lucia is al meer dan 12 jaar boeddhist. Spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling heeft haar focus. Ze is mental coach, motiveert, inspireert, is in te huren als spreker en vanaf de start in 2017 is ze al betrokken bij het televisieprogramma DREAM SCHOOL.

DREAM SCHOOL 2023

Als ik Lucia aan de lijn heb, kan ik meteen van start met de eerste vraag: Wat is er anders in DREAM SCHOOL 2023? Lucia: 'We hebben andere leerlingen en we hebben geen sleepover. Dus dat is voor de jongeren een stuk moeilijker in het moment zelf. Je wekker zetten, op tijd naar de bus… Je moet het zelf doen. Vorig jaar werd je bij ons wakker gemaakt. De vorige jongeren hadden het juist aan het eind een stuk moeilijker, omdat ze die uitdagingen thuis tegenkomen.

Daarnaast is het inmiddels DREAM SCHOOL seizoen 6. De uitdagingen worden steeds groter, we zitten in een moeilijke tijd, het leven wordt steeds ingewikkelder. Alles verandert zo snel, het is allemaal niet meer te voorspellen. Jongeren worden blootgesteld aan heel veel informatie door social media, smartphones, het internet en de algoritmes. Dat is een systeem met veel prikkels. Jongeren kunnen ook sneller bij een club horen waarin ze hun eigen waarheid creëren, omdat ze eenzaam zijn of vanuit de behoefte om erbij te horen. Het kan ook zijn dat ze zich afzetten. Vroeger hadden ze punkhaar en gingen ze sigaretten roken en misschien een slok drinken.'

Lucia's schooltijd

'Had jij punkhaar?' vraag ik aan Lucia. 'Nee joh, ik ben veel te jong als atleet begonnen. Dus ik heb een latere fase van 'acting out' gehad. Ik was een brave leerling, tot ik het zat was. Ik deed atheneum/vwo, mijn ouders gingen scheiden en toen werd het thuis ingewikkeld. Ingewikkeld in de zin van stress

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden