Lucia Rijker & levenswijsheid

DREAM SCHOOL gaat 3 januari weer van start. Het is inmiddels het 6e seizoen van het televisieprogramma van de NTR, gebaseerd op het gelijknamige Brits programma van Jamie Oliver. Het programma waar een groep schoolverlaters door BN'ers uitgedaagd wordt aan zichzelf te werken voor een nieuwe start. Schoolrector Eric van 't Zelfde en kickbokser en mental coach Lucia Rijker hebben daarbij de leiding over de 'school'. Onder het mom van niet geschoten is altijd mis, trekken we de stoute schoenen aan met een verzoek om Lucia wat vragen te mogen stellen over DREAM SCHOOL, LHBTIQ+, haarzelf en haar levenswijsheid. En, dat mag!

Foto's: Annemieke van der Togt/ NTR

Over Lucia Rijker

Lucia Rijker heeft als bijnaam Lady Tyson. Die naam dankt ze aan haar prestaties in het boksen en kickboksen. Ze is ongeslagen in haar boks- en kickbokscarrière. Naast dat ze viervoudig wereldkampioene kickboksen en tweevoudig wereldkampioene boksen is, heeft ze onder ander gespeeld in de documentaire Shadow Boxers over vrouwenboksen en de film Million Dollar Baby. Ook speelde ze de rol van Dusty, Helena's celgenoot in de gevangenis, in seizoen 5 van The L Word.

Lucia is al meer dan 12 jaar boeddhist. Spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling heeft haar focus. Ze is mental coach, motiveert, inspireert, is in te huren als spreker en vanaf de start in 2017 is ze al betrokken bij het televisieprogramma DREAM SCHOOL.

DREAM SCHOOL 2023

Als ik Lucia aan de lijn heb, kan ik meteen van start met de eerste vraag: Wat is er anders in DREAM SCHOOL 2023? Lucia: 'We hebben andere leerlingen en we hebben geen sleepover. Dus dat is voor de jongeren een stuk moeilijker in het moment zelf. Je wekker zetten, op tijd naar de bus… Je moet het zelf doen. Vorig jaar werd je bij ons wakker gemaakt. De vorige jongeren hadden het juist aan het eind een stuk moeilijker, omdat ze die uitdagingen thuis tegenkomen.

Daarnaast is het inmiddels DREAM SCHOOL seizoen 6. De uitdagingen worden steeds groter, we zitten in een moeilijke tijd, het leven wordt steeds ingewikkelder. Alles verandert zo snel, het is allemaal niet meer te voorspellen. Jongeren worden blootgesteld aan heel veel informatie door social media, smartphones, het internet en de algoritmes. Dat is een systeem met veel prikkels. Jongeren kunnen ook sneller bij een club horen waarin ze hun eigen waarheid creëren, omdat ze eenzaam zijn of vanuit de behoefte om erbij te horen. Het kan ook zijn dat ze zich afzetten. Vroeger hadden ze punkhaar en gingen ze sigaretten roken en misschien een slok drinken.'

Lucia's schooltijd

'Had jij punkhaar?' vraag ik aan Lucia. 'Nee joh, ik ben veel te jong als atleet begonnen. Dus ik heb een latere fase van 'acting out' gehad. Ik was een brave leerling, tot ik het zat was. Ik deed atheneum/vwo, mijn ouders gingen scheiden en toen werd het thuis ingewikkeld. Ingewikkeld in de zin van stress

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden