Astrid Nijgh: 'Houden van is geen schande'

 

Astrid Nijgh zong in 1974 de hit Ik doe wat ik doe. Ze deed natuurlijk nog veel meer op het muzikale vlak, zoals muziek componeren voor diverse bekende Nederlandse artiesten. We vragen deze bijna 75-jarige dame die nog steeds muzikaal actief is naar haar coming out.

Foto gemaakt door Dirk Annemans, creative commons [wiki].

Astrid vertelt met haar gemoedelijke en warme stem: 'Ik heb helemaal geen verhaal. Ik heb er amper wat van gemerkt in die tijd. Ik heb nooit angst gehad of gedacht God wat zullen ze ervan zeggen? Ik heb nooit moeite gehad met eventuele commentaren op mijn coming out.' Nog even vraag ik door over hoe haar moeder erachter kwam dat ze vrouwen leuk vindt. Haar vader leefde toen niet meer.

'Mijn moeder merkte op dat ik een stuk gezelliger was en er rustiger uitzag.' Toen vertelde Astrid dat ze een vriendin had. Daar had ze net een paar maanden verkering mee. Het was niet iets wat ze verzweeg, Astrid woonde toen in Haarlem en haar moeder in Friesland, dus ze zagen elkaar gewoon niet zo vaak. Haar moeder reageerde met: 'Oh, dan heb ik er nu een schoondochter bij.' Dat was het.

Ik heb het met Astrid nog even over het voorgaande interview, waarin ze vertelde over haar eerste keer zoenen met een vrouw. Lennaert, haar ex-man zei: 'Wat zien je ogen er mooi uit!' Ze vertelde hem toen dat ze gezoend had met een vrouw. Hij zei vervolgens tegen haar dat ze dat dan maar moest onderzoeken. Astrid vertelt er nog bij dat ze bij die eerste keer zoenen dacht: 'Goh, ze smaakt net zoals een man.'

Als je coming out ziet als het uiten van je gevoelens en verlangens, dan is het lied 'Ik doe wat ik doe' op Astrid's lijf geschreven. Weerstand was er eigenlijk niet, vertelt ze. Het enige waar de ouders van haar huidige vriendin Louise in het begin aan moesten wennen was het grote leeftijdsverschil tussen Astrid en Louise. Astrid ziet haar leeftijd als een mooie eretitel. In haar tour 'Ik doe wat ik doe' die in februari 2024 van start gaat, staat ze met zanger Sjors van der Panne op het toneel. Alle informatie over de tour vind je in ons eerdere interview met Astrid.

Advies van Astrid voor wie moeite heeft met uit de kast komen? 'Je moet gewoon jezelf blijven. Trek je niets aan van wat anderen vinden. Houden van is geen schande, dat staat bovenaan.'

 

Lees ook: