Ik Doe Wat Ik Doe

Astrid Nijgh is volgend jaar maar liefst 50 jaar actief in het vak. Ze zong niet alleen in 1974 de hit 'Ik doe wat ik doe', maar deed nog veel meer op het muzikale vlak. Zo componeerde ze bijvoorbeeld muziek voor diverse bekende Nederlandse artiesten. Volgend jaar staat de dan inmiddels 75-jarige contra-alt vanaf februari in het theater met haar jublileumtour 'Ik doe wat ik doe'. De tour begint in Spijkenisse bij theater De Stoep.

Astrid Nijgh is geboren op 16 april 1949 in Amsterdam. Vanaf haar dertiende volgde ze een zangopleiding bij zangpedagoge Bep Ogterop. Astrid schreef 'vanuit haar gitaar' muziek bij teksten van Lennaert Nijgh. Hun muziek werd vertolkt door onder andere Rob de Nijs, Adèle Bloemendaal, Gerard Cox, Leen Jongewaard en Jenny Arean. Het muziekstuk 'Tegen beter weten in' van Rob de Nijs een persoonlijke favoriet van Astrid.

Toen ze in 1974 'Ik doe wat ik doe' uitbrachten, werd dit in eerste instantie niet gedraaid door de radiostations. Er staan in de tekst duidelijke verwijzingen naar de prostitutie en dit zorgde voor veel commotie. Pas toen Tot Ted Bouwens van Radio Noordzee het nummer in de Tipparade zette, veranderde dat.

Er kwamen in de loop van de jaren singels en albums uit met diverse mooie liederen van Astrid. Ook deed ze de theatertour 'Nijghse vrouwen' met verschillende muziekstukken met, soms licht aangepaste, teksten van Lennaert Nijgh. Leuk om te weten: Astrid maakt ook muziek over de vrouwenliefde, zoals de liederen 'Mijn mooie vrouw' en 'Wonder', waarin haar liefde en respect voor de vrouw duidelijk voelbaar is.

Astrid en de liefde

Lennaert Nijgh was Astrids eerste echtgenoot, waarmee ze ook na de scheiding nog veel samenwerkte. Je hoort de warmte in haar stem als ze over hem praat. 'Hij had een boot en was de schipper en ik was zijn schippersmaatje. Dat was heel mooi', aldus Astrid. Lennaert en Astrid hadden een bijzondere band. Hij is in 2002 overleden. Toen Astrid voor het eerst zoende met een vrouw, zei Lennaert – waarvan ze toen al gescheiden was – 'Wat zien je ogen er mooi uit!' Ik vertelde hem wat er was gebeurd. Hij zei dat ik het dan maar moest onderzoeken.'

Als ik vraag aan Astrid of ze zich kan vinden in het woord lesbienne, zoals ze in de media omschreven wordt, zegt ze dat ze dat eigenlijk maar niks vindt. 'Zulke hokjes en kaders vind ik niks, maar houd het er maar op dat ik bij vrouwen houd.'

Astrid en Louise

Astrid is inmiddels alweer 11 jaar samen met haar vriendin Louise. Hoewel ze het over trouwen hadden in ons interview over stellen met een groot leeftijdsverschil gaat dat niet gebeuren. In Spijkenisse wonen de dames samen en hebben ze het prima naar hun zin. Ze hebben inmiddels samen de conclusie getrokken dat een huwelijk

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden