Ties de Bresser: 'De dans van angst en verlangen, in transitie'

 

Als we bij de LHBTIQ+ vriendelijke sportclub Tijgertje iemand voor een coming out verhaal willen interviewen, komen we uit bij Ties de Bresser, auteur van het boek De dans van angst en verlangen. Het boek gaat over 'in transitie zijn', zijn persoonlijke verhaal: een jongen geboren en gevangen in een meisjeslichaam.

Als ik Ties vraag aan wie hij het eerst vertelde dat hij als jongen gevangen zat in een meisjeslichaam, krijg ik in eerste instantie geen antwoord. Uiteindelijk vertelt hij, na doorvragen, dat hij het niet meer precies weet. Het was aan Wouter, zijn man, of aan de therapeuten van de opleiding tot kindercoach die hij volgde. Het lijkt onvoorstelbaar, zoiets niet meer weten, aangezien Ties het proces als enorm intens heeft ervaren.

Maar als je het boek leest en ziet wat een aaneenschakeling er is van wat je zou kunnen zien als bekentenissen… Dan begrijp je dat het niet helder is. Dat je niet weet wanneer je het voor het eerst verteld hebt. Zo gingen Ties en Wouter in 1998 in Uithoorn wonen. Ties, bladerend door het telefoonboek, zei terloops:  'Ze hebben hier een genderkliniek in de buurt. Daar moet ik mijn licht maar eens gaan opsteken.' Een moment dat Ties had weggestopt, maar dat Wouter wel was bijgebleven. Al met al is het een doorlopend proces, waarbij Ties uiteindelijk de moed vindt om in transitie te gaan.

Ties is op een missie. Zijn verhaal is gevuld met pijn, verdriet en eenzaamheid. Het niet kunnen ervaren van veiligheid en geborgenheid in zijn eigen lichaam. Zoals beschreven op de achterflap van het boek, leefde hij in kille duisternis. Totdat hij alle moed bij elkaar raapt en in transitie gaat. Het wordt een reis waarin niet alleen lichamelijke aanpassingen nodig blijken te zijn, maar waarbij hij ook moet afrekenen met de trauma's opgelopen in zijn jeugd.

Ties vertelt over een lang en diep gesprek met een priester om iets te kunnen doen aan het gevoel dat hij slecht is, ontstaan door de zondepreken in zijn jeugd. Hij vraagt hem welke bijbeltekst hij hem zou adviseren te gaan lezen. De priester komt bijna meteen met het verhaal van Jona in de Walvis. 'Het verhaal gaat over Jona, die een boodschap krijgt van God om uit te dragen. Jona is echter zo bang voor de consequenties en eventuele represailles van de mensen, dat hij op de vlucht slaat en tijdens die vlucht wordt opgeslokt door een walvis. Na drie dagen bevrijdt God hem uit de walvis. Hierna gaat Jona alsnog op pad en draagt hij zijn boodschap uit, ondanks zijn angsten.'

Ties draagt met zijn boek bij aan meer zichtbaarheid. Een aanrader voor wie zich wil verplaatsen in iemand in het proces van transitie, maar ook voor wie zich gevangen voelt in het eigen lichaam. Een boek dat veel mensen raakt. Ties, misschien net als Jona, soms misschien nog wel eens bang, draagt met bewuste aandacht zijn boodschap uit. Tijdens coming out dag op 11 oktober 2023 hees hij samen met de burgemeester van gemeente Uithoorn de regenboogvlag.