Krav Maga & LHBTIQ+

We geven mensen les in Krav Maga, zodat ze het hopelijk nooit hoeven te gebruiken.

Bij LHBTIQ+ sportschool Tijgertje in Amsterdam kun je niet alleen terecht voor basketbal, zwemfitness en diverse conditietrainingen, maar ook voor zelfverdediging - Krav Maga - specifiek voor LHBTIQ+ personen. Sharon van Dongeren is vrijwilliger Marketing en Communicatiespecialist én Krav Maga instructeur bij Tijgertje. We spreken haar!

Sharon bij Tijgertje

In 1982 ontstond Sportclub Tijgertje. De aanleiding was de Roze Zaterdag in Amersfoort waarbij demonstrerende LHBTIQ+ personen in elkaar werden geslagen. Voor meer weerbaarheid organiseerden een aantal initiatiefnemers in Amsterdam toen een op karate gebaseerde weerbaarheidstraining. Daarmee was de eerste queer-sportclub van Nederland een feit. Inmiddels is Tijgertje uitgegroeid tot een omnisportvereniging met een ruim aanbod van teams en groepen. Sinds een aantal jaar is de weerbaarheidsgroep veranderd in de moderne Krav Maga training.

Krav Maga is steeds bekender in Nederland. Dat was nog niet zo toen Sharon er voor het eerst mee in aanraking kwam. Dat was tijdens haar bokstrainingen in 2001. Met enkele korte pauzes bokst Sharon al meer dan 20 jaar. Gestart als een uitlaatklep vanuit een lastige situatie thuis, waarbij ze getuige was van huiselijk geweld en slachtoffer van emotionele mishandeling. Al snel werd de uitlaatklep een empowerment tool, wat bijdroeg aan Sharon haar persoonlijk herstel.

Onderweg naar haar bokstrainingen bij het Universitair Sportcentrum keek Sharon, via het grote raamwerk op de gang, uit op de Krav Maga-trainingen. Destijds dacht ze dat zij niet geschikt zou zijn voor deze trainingen. Een misconceptie, mede door de onbekendheid en het verkeerde imago van Krav Maga in Nederland. Het bleef echter altijd in haar achterhoofd hangen, want: 'Met boksen red je je niet als je van achteren wordt aangevallen of naar de grond wordt gewerkt,' aldus Sharon. 

Toen Sharon haar partner leerde kennen, gaf deze al les bij Sportschool Tijgertje. Ze ging daar trainen en drie jaar later ging zij zelf op voor haar instructeurschap. Sinds 2017 is ze actief bij LHBTIQ+ sportschool Tijgertje als communicatieadviseur en sinds 2020 geeft ze daar ook Krav Maga les. Sharon geeft op andere locaties nog Krav Maga Women Only en Kids lessen. Ze werkt daarnaast parttime als communicatieadviseur bij ARQ Centrum'45 (onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum). 

Over Krav Maga

Sharon verschijnt sportief met een sporttrui aan op Zoom. Ze zit aan tafel en op de achtergrond zie ik de keuken. Ze meldt nog even dat mogelijk haar puppy van zich laat horen en dan gaan we van start. Ik ben benieuwd naar wat zelfverdediging voor LHBTIQ+ personen nu zo anders maakt, maar ik weet 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden