Uit de kast komen - Hoe dan en wanneer?

Het komt van het Engelse 'coming out of the closet' ofwel 'uit de kast komen'. We hebben het over het moment waarop je er, tegenover anderen, voor uitkomt dat je een andere seksuele geaardheid of seksuele identiteit hebt dan wat (meestal) aangenomen wordt door je omgeving.

'Uit de kast komen' doe je op je eigen manier, op je eigen tempo. Jij bepaalt aan wie je wát vertelt en wanneer. Weten je vrienden het wel, maar op school of werk nog niet? Dat is jouw keuze. Het begrip Outing, daarentegen, betekent dat iemand anders bekend maakt hoe bij jou de vork in de steel zit, zonder jouw goedkeuren. Niet cool.  

Hoe je precies uit de kast komt? Ook dat doet iedereen op zijn/haar eigen manier. Ellen DeGeneres bijvoorbeeld, ging in 1997 op de cover van Time Magazine staan met de woorden 'Yep, I'm Gay', om vervolgens ook in haar sitcom niet langer in een leugen te leven; op nationale tv meldde zij lesbisch te zijn. In die tijd was dat nogal opmerkelijk. Korter geleden (2014) deed andere Ellen (Elliot Page) een stoere duit in het zakje en koos ervoor om tijdens een publieke speech uit de kast te komen. In 2020 kwam hij via twitter uit de kast als transgender.

Voor de gewone stervelingen onder ons ligt het vaak wat gecompliceerder, hoewel social media soms een handige tool kunnen zijn. Vaak vertel je het stap voor stap aan de mensen om je heen. Iedereen doet het anders. Daarom hebben wij een apart hoekje gemaakt voor Coming out- verhalen. Wil jij je ervaringen ook delen? Stuur een mailtje aan webredactie@zijaanzij.nl.