24 aangiften van verkrachting per week in Nederland

In Vrouw Magazine (Telegraaf) van 4 maart is een groot artikel opgenomen over verkrachtingsslachtoffers in Nederland. Per week doen 24 vrouwen in ons land aangifte van verkrachting, maar aangenomen wordt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Naar schatting is 1 op de 8 vrouwen (en 1 op de 25 mannen) ooit verkracht. In 6% van de gevallen is de dader een vrouw. De kans op een posttraumatische stressstoornis is 45% bij vrouwen en 65% bij mannen.

In het Telegraaf-artikel doen 24 vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden hun verhaal. Daders van verkrachting moeten vaak dicht bij huis gezocht worden: vaak gaat het om gezins- of familieleden, om leraren en sporttrainers. Rosalinda (52) werd als kind misbruikt door een oom. Ze vertelt “Mijn oom ontkent inmiddels dat het gebeurd is. Mijn familie weet van niets.”

Meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 24 jaar lopen de grootste kans slachtoffer te worden. Dat de wonden een leven lang meegedragen worden, blijkt wel uit het feit dat sommige geïnterviewde vrouwen pas tientallen jaren later er over durven praten, en in het dagelijks leven nog steeds kampen met psychische klachten. Brechtje (37) werd op het blindeninternaat waar zij woonde, op instigatie van haar groepsleidster, door meerdere jongens misbruikt. Een situatie waar zij zich op dat moment simpelweg niet aan kón onttrekken, maar die haar wel voor het leven beschadigde. Bregje: “Tegen wie had ik iets moeten zeggen? (…) Op dit moment gaat het redelijk met me, de ene dag beter dan de andere.”

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Einde van relatie..?

Ik dacht eerst dat mijn vriendin een grapje maakte, maar ze neemt het turflijstje zeer serieus. Geen idee wat ik hiermee moet. Wat zou jij doen? #dilemma

Lees verder

Ik ga vreemd

Zij & Seks: 'Het gaat me om het jagen, de verovering. Ik neem me vaak voor dat het niet meer zal gebeuren, maar ik heb mezelf blijkbaar niet in de hand.'

Lees verder

Eindelijk weten wat seks is

Seks is een handeling, maar ook een geschenk, een identiteit, een belofte en een beroep: Linda Duits analyseert seks vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden