24 aangiften van verkrachting per week in Nederland

In Vrouw Magazine (Telegraaf) van 4 maart is een groot artikel opgenomen over verkrachtingsslachtoffers in Nederland. Per week doen 24 vrouwen in ons land aangifte van verkrachting, maar aangenomen wordt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Naar schatting is 1 op de 8 vrouwen (en 1 op de 25 mannen) ooit verkracht. In 6% van de gevallen is de dader een vrouw. De kans op een posttraumatische stressstoornis is 45% bij vrouwen en 65% bij mannen.

In het Telegraaf-artikel doen 24 vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden hun verhaal. Daders van verkrachting moeten vaak dicht bij huis gezocht worden: vaak gaat het om gezins- of familieleden, om leraren en sporttrainers. Rosalinda (52) werd als kind misbruikt door een oom. Ze vertelt “Mijn oom ontkent inmiddels dat het gebeurd is. Mijn familie weet van niets.”

Meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 24 jaar lopen de grootste kans slachtoffer te worden. Dat de wonden een leven lang meegedragen worden, blijkt wel uit het feit dat sommige geïnterviewde vrouwen pas tientallen jaren later er over durven praten, en in het dagelijks leven nog steeds kampen met psychische klachten. Brechtje (37) werd op het blindeninternaat waar zij woonde, op instigatie van haar groepsleidster, door meerdere jongens misbruikt. Een situatie waar zij zich op dat moment simpelweg niet aan kón onttrekken, maar die haar wel voor het leven beschadigde. Bregje: “Tegen wie had ik iets moeten zeggen? (…) Op dit moment gaat het redelijk met me, de ene dag beter dan de andere.”

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verkiezingsdebat 2021

COC Nederland: Wat gaan politici doen tegen de geweldsincidenten tegen LHBTI's? Moet zogenaamde 'LHBTI-genezing' verboden worden? Livecast op vrijdag 5 februari.

Lees verder

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden