Regenboogvlag krijgt navolging

regenboog zebrapad

 

Zo'n beetje iedereen ter wereld, gay of straight, kent wel de regenboogvlag. Sinds de jaren 70 is deze vlag het internationaal symbool voor de LBGT-beweging. Gilbert Baker, de kunstenaar uit San Francisco (waar anders?) die in 1978 de eerste 'rainbowflag' eigenhandig aan elkaar naaide, gaf de banen van zijn vlag met opzet verschillende kleuren: zoals rood voor leven, roze voor seks, geel voor zonneschijn en indigoblauw voor harmonie.

De laatste jaren krijgt de regenboogvlag er regelmatig nieuwe neefjes bij. Zo kunnen in Den Haag voetgangers binnenkort oversteken op een zebrapad in regenboogkleuren, en krijgt Leeuwarden een regenboogtrap. De een ziet in deze ontwikkeling een teken van groeiende acceptatie; dat iedereen mag zijn wie hij of zij is en daar ook voor uit mag komen. Voor de ander is het vooral een teken van doorgeslagen tolerantie en een gevaar voor de verkeersveiligheid. Het zou ook een onrechtmatige toeëigening van een bijbels symbool zijn, waarin de verschillende kleuren mogelijk een heel andere betekenis hebben.

Bij Zij aan Zij worden wij ondertussen wel blij van al de vrolijke kleuren in het straatbeeld. Wat ons betreft: hoe meer regenbogen hoe beter!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verkiezingsdebat 2021

COC Nederland: Wat gaan politici doen tegen de geweldsincidenten tegen LHBTI's? Moet zogenaamde 'LHBTI-genezing' verboden worden? Livecast op vrijdag 5 februari.

Lees verder

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden