'Grotere zichtbaarheid van lesbische vrouwen helpt bij acceptatie'

 

  Foto: COC/Gay pride/LHBT

 

Door: NU.nl/Dominic Schep

Leestijd: 5 minuten

 
De zichtbaarheid van lesbische vrouwen in de maatschappij en media wordt steeds groter. Toch is er volgens belangenorganisatie COC nog veel terrein te winnen bij de zichtbaarheid van lesbiennes.
 
"De lesbische vrouwen worden geleidelijk aan zichtbaarder. Dat is ook waar we op hebben ingezet de laatste tijd", zegt Philip Tijsma van het COC tegen NU.nl. "Op dit moment zijn er nog relatief weinig zichtbare lesbische- en biseksuele vrouwen. Jonge lesbiennes hebben minder rolmodellen om naar op te kijken en aan vast te houden."

Volgens hem kunnen rolmodellen een bijdrage leveren bij het "uit de kast komen en in het proces van zelfacceptatie".

Rita Zwaan van Stichting Damespad.nl, een gemeenschap voor lesbische vrouwen die via wandelingen met elkaar in contact blijven, erkent ook deze belangrijke rol van rolmodellen voor lesbische vrouwen. "Bijvoorbeeld Claudia de Breij heeft veel voor de gemeenschap betekend door alleen maar open te zijn over haar geaardheid. Het is geen grote zaak: ze woont gewoon samen met een vrouw. Dat heeft heel veel geholpen."

Op de Coming-Outdag dinsdag 11 oktober wordt aandacht besteed aan het openlijk zijn over de seksuele voorkeur. De dag wordt sinds 2009 in Nederland gehouden. De gemeentehuizen in Nederland heisen dinsdag voor één dag de regenboogvlag, het symbool voor de lhbtq-gemeenschap.

Volgens Zwaan werd lesbisch zijn lange tijd onderbelicht. "Nu is er meer publiciteit waardoor mensen hopelijk ergens terecht kunnen. Het bewustzijn kwam bij veel mensen vroeger pas als je veertig jaar was. Nu verschuift dat al meer naar twintigers. Het is nu veel gewoner, maar nog altijd is de vraag waar gelijkgestemden gevonden kunnen worden."

Ze stelt dat de media aan deze verschuiving hebben bijgedragen. "In de soaps komen lesbiennes voor, waardoor niet alleen de homomannen, die altijd wat meer op de voorgrond waren, zichtbaar zijn. En dat heeft enorm geholpen."

Het COC gebruikt tegenwoordig de afkorting lhbt (lesbo, homo, bi, transgender) was voorheen hlbt, legt Tijsma van het COC uit. "Het is een kleine verandering, maar toch heel belangrijk om te laten zien. Lesbische vrouwen hebben met dezelfde problemen te maken als homoseksuele mannen, maar bij de vrouwen ontbreken nog vaak positieve rolmodellen."

"Het goede van de Coming-Outdag en zoiets als de Gay Pride is dat we ons als gemeenschap laten zien. Het publiek kan er niet omheen dat we er zijn", aldus Tijsma.

Zwaan zegt dat de persoonlijke bewustwording van de lesbische geaardheid en daardoor gaan behoren tot een minderheidsgroep een lastige keuze is. Mensen gaan volgens haar in de benadering uit van heteroseksualiteit. "Hoewel de media een positieve invloed heeft gehad op de perceptie van het publiek, moet iedere vrouw toch op een moment voor zichzelf uitmaken dat ze gaat behoren tot een kleine groep."

"Ik ben heel blij dat het nu makkelijker wordt voor jongere vrouwen. Er wordt opener mee omgegaan", besluit Zwaan.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Eindelijk weten wat seks is

Seks is een handeling, maar ook een geschenk, een identiteit, een belofte en een beroep: Linda Duits analyseert seks vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

'Sluit niemand buiten'

Paus pleit voor 'wettelijke bescherming voor paren van gelijk geslacht', een 'grote stap voorwaarts' binnen de katholieke kerk.

Lees verder

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden