2 Potten, 3 Poten

Positief blijven als je been geamputeerd moet worden? Ga er maar aan staan. Daisy en Nikki legden in een docu vast wat ze allemaal meemaakten.

Daisy (30) en Nikki (29) leerden elkaar kennen in 2012 en delen een grote passie voor sport. Ze wonen, samen met hond en kat, in Limburg. Halverwege 2015 maakten zij een droom waar: Ze openden samen een gym, 'Be The Change', waar ze personal training en small group training geven. So far so good, zou je zeggen. Maar ondertussen ging het niet goed met de gezondheid van Daisy.

Zij scheurde tijdens een weekendje paragliden in juli 2015 alles af in de knie. In september 2015 is ze geopereerd aan deze knie en is een deel van de meniscus verwijderd en een stuk uit de hamstring gehaald waaruit een nieuwe kruisband is gemaakt. Tijdens het herstel begon een bult op de scheen van het andere been te groeien. "Deze bult zat er al een tijdje, maar wij dachten dat dit een spierblessure van het sporten was ofzo. En dat dachten de fysio, sportarts en nog een paar anderen ook, want Daisy had dit al laten checken", vertelt Nikki. 

Zeldzame, agressieve tumor

2potten3poten3

"Toch vertrouwde de arts die de knie had geopereerd het niet en stuurde ons naar het Radboud, daar werd een punctie genomen. Helaas kwam daar toen niets uit. Na maanden van onhoudbare pijn en een steeds toenemende bult is er besloten om de bult te gaan verwijderen. Dit gebeurde op 10 mei 2016, na onderzoek van de patholoog bleek het om een hele zeldzame tumor te gaan waar slechts 200 gevallen wereldwijd van bekend zijn. Echter begon na een paar weken de tumor al weer terug te groeien, je voelde de tumor met de dag groter worden. Daarop is besloten om in augustus de hele scheenbeenspier eruit te halen. De tumor was toen nog groter teruggekomen als de eerste keer (ongeveer 20cm onder de knie tot op de voet). Zoals je al aan voelt komen, kwam ook toen de tumor terug en waren er tevens uitzaaiingen ontdekt in de lies. Omdat de tumor zo agressief was, er uitzaaiingen waren, en ze geen idee hadden hoe deze tumor onder controle gekregen kon worden kwam amputatie ter sprake. Daisy heeft toen eigenlijk binnen 1 week besloten: het gaat eraf! We zijn toen nog op vakantie geweest om ons even op te laden en zijn toen ook begonnen met filmen." 

De eerste aflevering van 2 Potten, 3 Poten: [lees verder onder de video]

Tegenslagen en lichtpuntjes

Nikki en Daisy zijn begonnen met het maken van een docu omdat ze zelf weinig konden vinden over hoe je omgaat met zoiets. "Daarnaast wilden we ook voor onszelf alles vastleggen, omdat je vaak geleefd word tijdens moeilijke tijden en je na een paar maanden niks meer kan herinneren. Ook kan het als een goed middel werken om te zien waar je vandaag komt, op het moment dat alles tegenzit." En er waren tegenslagen, maar ook lichtpuntjes: Daisy is geselecteerd voor de trainingen van het paralympisch atletiekteam. Haar grote droom is nu om op de spelen van Tokyo 2020 te staan.

Voorafgaand aan de amputatie kregen Nikki en Daisy vaak te horen: 'Wat zijn jullie toch positief!' Ook daarom hebben ze de docu online gezet. "Misschien kunnen we ook maar 1 iemand positiever tegen het leven aan laten kijken."

Via dit YouTube-kanaal kun je alle afleveringen bekijken.

2potten3poten2

Reageer:

Recent nieuws:

Dilemma: Ze drinkt te veel

Wat moet ik met een vriendin die alcoholiste is? Ik heb geen zin om de hulpverlener in de relatie te zijn. Wat zou jij doen?

Lees verder

Film: Una Mujer Fantástica

'Een mooie en krachtige film over een transseksuele vrouw die na het overlijden van haar vriend volledig wordt buitengesloten door diens familie.' Win de DVD!

Lees verder

ANNE+ Interview

Scenarioschrijver Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux: 'Mensen realiseren zich niet dat er veel te weinig content is voor lesbische vrouwen'.

Lees verder
Meer nieuws