'Het zaad en de 11 eitjes' Docu over wensouders

In de nieuwste Zij aan Zij staat een interview met Suzanne Geysendorpher. Zij schreef het boek 'ik ga even zaad halen', over haar zoektocht naar een zaaddonor. KRO-NCRV zond onlangs een documentaire uit de zoektocht van Dennis en Lody, twee mannen die samen een kind willen.  

'De weg van wensouder tot aan de zwangerschap is een weg vol emoties, van verdriet tot hoop. Een rollercoaster vol emoties dus, maar niets is onmogelijk als je in jezelf en elkaars kracht blijft geloven.'

Het verhaal:

'Dennis (28) en Lody (25), een jong homostel uit Delft, willen graag kinderen. Ze hebben de optie om te adopteren of met een alleenstaande moeder of lesbisch stel te co-ouderen. Maar net als bij veel heterogezinnen willen zij kinderen van henzelf. Dit wordt mogelijk als hun nicht aanbiedt om als draagmoeder hun kind te dragen. Haar eigen gezin is met twee kinderen compleet, maar ze wil met liefde nog een kind dragen voor haar neef. Maar niet van haar eigen eicel, want dat voelt teveel eigen. De wenspapa’s hebben nu dus nog een eicel nodig en een kliniek die de bevruchting tot stand wil brengen.

Documentairemaakster Julia von Graevenitz van Bosch Film filmde anderhalf jaar lang hoe Dennis en Lody samen met de draagmoeder het onmogelijke toch mogelijk proberen te maken. Zij zijn genoodzaakt om in het buitenland op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek. In Canada blijkt dit allemaal geen probleem, maar de kosten voor dit traject lopen op tot veertigduizend euro. Dennis en Lody leggen elke cent apart en proberen met hulp van hun families en door ludieke crowdfundingsacties dit hoge bedrag bijeen te krijgen.

Intussen moeten zij hun zaad in laten vriezen in Canada en een keuze voor een eiceldonor maken. Alles lijkt voorspoedig te gaan, totdat er uit de 11 bevruchte eicellen maar 1 embryo ontwikkelt… Ze hebben maar één kans.

Het Zaad en de 11 eitjes‘ is een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen. De documentaire maakt inzichtelijk hoe moeilijk het voor homomannen in Nederland is om hun kinderwens te vervullen. De film werd als 2DOC uitgezonden op NPO2 door de KRO-NCRV.' Klik hier voor de hele uitzending.

Bron en meer info op de website Wenspapa.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ze is vreemdgegaan

'Ik kon nauwelijks bevatten wat ze zei, dus het enige wat ik deed was vragen naar details. Wie was het? Waar? Hoe laat? Wat heb je gedaan? Het bleek een nogal ranzig verhaal te zijn.'

Lees verder

COC Songfestival

Luz Bravo studeert aan de Tilburgse Rockacademie. Haar lied 'Harmony' gaat over de kracht en liefde van de Pride. Ze won het songfestival met 194 punten.

Lees verder

Mijn jaren bij de politie

Ellie Lust is Nederlands populairste ex-politievrouw. In haar boek vertelt ze openhartig en eerlijk over haar ruim dertig jaar bij de politie in Amsterdam.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden