LEF: LHBT- voorlichting voor alle leeftijden

In de laatste Zij aan Zij lees je het artikel: Twee mama's is niet gek. Hoe gaan jij en je kind om met jullie 'andersoortige' gezin? Want op een dag moet je kind voor het eerst zelf omgaan met de reacties op zijn – voor sommigen – wat uitzonderlijke gezinssamenstelling. Hij of zij krijgt vragen of opmerkingen over zijn twee moeders, twee vaders of het feit dat hij geen papa heeft. Vaak zijn deze reacties positief, en soms blijkt er vooral een enorme nieuwsgierigheid uit. Ook zijn er mensen die negatief reageren.

Hoe ga je hier mee om? Hoe begeleid je je kind hierbij? Hoe zorg je dat hij of zij zich weerbaar op kan stellen op dit soort momenten? Vier moeders aan het woord in dit artikel.

2mama

Sinds 2012 is LHBT-voorlichting wettelijk verplicht op scholen. Toch weten scholen vaak niet precies hoe ze hiermee om moeten gaan. Gelukkig zijn er verschillende stichtingen en organisaties die op allerlei manieren helpen, van ervaringsdeskundige vrijwilligers die een les verzorgen, tot lespakketten die special ontworpen zijn om kinderen kennis te laten maken met verschillende soorten gezinssamenstellingen en seksuele voorkeuren.

Zij aan Zij kreeg, naar aanleiding van het artikel 'twee mama's is niet gek', bericht van Stichting Schiedams LEF. Zij hebben laagdrempelige lessen ontwikkeld voor alle leeftijdsgroepen:

Kinderen leren dat hetero niet de norm is

Omdat voorlichting op basisscholen over LHBT vaak alleen bestaat uit lessen in groep 7 en 8 door ervaringsdeskundigen van het COC of andere organisatie, heeft Schiedams LEF aan de hand van (prenten)boeken zoals Koning en Koning en Joep! lessen gemaakt. 

Deze lessen beginnen in groep 1-2 bij vierjarigen en eindigen in groep 8. Voor elke klas is er een geschikt boek met daarbij behorend lesmateriaal over diversiteit. Zo leren kinderen al jong en via een doorgaande lijn dat hetero niet de norm is.

Ons lespakket is ondergebracht in de zogenaamde LEF-kist, met daarin aanvullende materialen. De basisscholen kunnen zelfstandig met de LEF-kist aan de slag. Voor het voortgezet onderwijs hebben wij een interactief geboortespel gemaakt, waarbij jongeren leren dat LHBT geen keuze is. Jongeren reageren hier positief op en denken doorgaans wat vaker na voordat ze 'homo' als scheldwoord gebruiken. 

lef1

Schiedams LEF is ontstaan in Schiedam en bestaat uit Sandy Kardolus, docent omgangskunde en Carolien Kruijs, leerkracht. "Vanuit persoonlijke achtergrond en ervaring met LHBT vinden wij het noodzakelijk dat kinderen al jong leren dat het belangrijk is om respectvol om te gaan met lhbt. Door onze LEF-kist en de lessen op het voortgezet onderwijs landelijk in te zetten, hopen wij daar ons steentje aan te kunnen bijdragen."  schiedamslef.nl

lef2

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Einde van relatie..?

Ik dacht eerst dat mijn vriendin een grapje maakte, maar ze neemt het turflijstje zeer serieus. Geen idee wat ik hiermee moet. Wat zou jij doen? #dilemma

Lees verder

Ik ga vreemd

Zij & Seks: 'Het gaat me om het jagen, de verovering. Ik neem me vaak voor dat het niet meer zal gebeuren, maar ik heb mezelf blijkbaar niet in de hand.'

Lees verder

Eindelijk weten wat seks is

Seks is een handeling, maar ook een geschenk, een identiteit, een belofte en een beroep: Linda Duits analyseert seks vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden