Klaar met mannen - op latere leeftijd uit de kast

Rosanne Peters studeert Journalistiek in Utrecht en plaatste een tijdje geleden een oproep op social media; voor een studieopdracht was zij op zoek naar een vrouw die, na een leven en relaties met mannen, op latere leeftijd uit de kast kwam. Op zoek naar de verschillen tussen relaties hebben met mannen of vrouwen, interviewde Rosanne de 52-jarige Monique.  

Monique kwam 14 jaar geleden uit de kast en scheidde van haar man. "Ik wilde na al die jaren graag iets doen met mijn gevoelens voor vrouwen".

Toen ze 27 was trouwde ze en kreeg ze twee zoons. Na dat huwelijk trouwde ze opnieuw met een man, maar na twee jaar liep dat ook stuk. “Ik had al een aantal keer gevoelens gehad voor vriendinnen, ook al waren die gewoon hetero. Ik liep al jaren met deze gevoelens rond, maar ik heb er nooit wat mee gedaan. Toen ik 38 was en in mijn tweede huwelijk zat, werd ik echt verliefd op een vrouw. Zij was hetero en getrouwd, dus het is uiteindelijk niks geworden met haar. Maar deze verliefdheid heeft er wel voor gezorgd dat ik eindelijk aan mezelf toegaf: ik val op vrouwen.”

'In eerste instantie dacht ik: het zal toch niet waar zijn'

Achteraf gezien weet Monique niet goed waarom ze zolang gewacht heeft met uit de kast komen. “In eerste instantie dacht ik: het zal toch niet waar zijn, ik stond er niet echt bij stil. Ik wilde natuurlijk graag mijn huwelijk in stand houden. Ook had ik het gevoel dat ik niet zoveel met mijn gevoelens kon, omdat ik meestal iets voelde voor vrouwen die ook gewoon hetero en getrouwd waren. Dan schuif je het gevoel toch maar aan de kant.” Toen ze er eenmaal voor uitkwam dat ze op vrouwen viel werd dat door de meeste mensen om haar heen wel goed ontvangen. Niemand in haar vriendengroep had er een probleem mee. “Sommigen zagen het al aankomen, dus toen ik uit de kast kwam was het voor hen niet echt een verrassing meer. Mijn kinderen reageerden gelukkig ook goed. Zij hebben er sowieso nooit moeilijk over gedaan. Ze waren nog maar 8 en 9 jaar oud toen ik het aan hen vertelde, dus ze weten eigenlijk niet beter. Ik heb mijn kinderen ook in de opvoeding altijd duidelijk gemaakt dat ze mensen moeten accepteren zoals ze zijn.” De rest van haar familie kon minder goed met de boodschap omgaan. “Ik heb één zusje, zij accepteert het helaas tot op vandaag de dag nog steeds niet. Nu ik vrijgezel ben zegt ze soms nog tegen me: Waarom zoek je niet gewoon weer een man? We gaan gelukkig nog wel met elkaar om, maar 100% acceptatie is er niet. Mijn vader kon er ook niet goed mee omgaan. Er werd in de familie bijna niet over gesproken, stilzwijgend werd het ergens wel geaccepteerd. Er was dus sprake van een soort ‘gedogen’.”

'Ik ben kieskeuriger geworden'

“Toen ik uit mijn tweede huwelijk stapte wilde ik een nieuwe richting in slaan met mijn leven. Ik wilde mij alleen nog richten op vrouwen.” Monique is 14 jaar geleden uit de kast gekomen en heeft in de tussentijd twee relaties gehad met een vrouw. “Deze relaties waren samen goed voor ongeveer 8 jaar. Helaas liepen ze allebei op de klippen. Ik ben er wel wat kieskeuriger door geworden, ik wil pas ergens aan beginnen als het echt goed klikt. Anders heb ik liever geen relatie. Ik ben daarom niet écht actief opzoek naar een nieuwe partner.” Gayfeestjes zoals TWINparties, die onder andere in Utrecht en Amsterdam plaatsvinden, bezoekt ze wel als ze daar tijd en geld voor heeft. Ondanks dat ze niet actief zoekende is naar een nieuwe partner, chat Monique soms wel met vrouwen datingsites voor vrouwen. “Ik zit absoluut niet te wachten op one night stands, dus het moet wel serieus zijn. Ik ga wel eens met een vrouw op date, maar meestal loopt dat op niks uit. Ik blijf het uiteraard wel proberen, niet geschoten is altijd mis. Ik heb zoiets van: als er echt iemand is voor mij, dan kom ik diegene vast wel tegen.”

Toen Monique eenmaal haar gevoelens had geaccepteerd en daarvoor uitkwam vond ze dat zelf niet lastig. Na al die jaren kon ze al redelijk met het idee omgaan en schaamde ze zich er niet voor. Ze was juist blij dat ze er eindelijk wat mee kon. De weg vinden naar de gayscene en met andere lesbische vrouwen en ‘gelijkgezinden’ in contact komen vond ze wel moeilijk. “Ik was trots dat ik er eindelijk voor uit was gekomen en wilde graag iets met mijn gevoelens doen, maar ik wist niet goed waar ik moest beginnen. Ik heb mij toen uiteindelijk op websites en chatrooms aangemeld. Zo ben ik met meerdere lesbische vrouwen in contact gekomen.”

'Ja, seks met vrouwen vind ik beter'

 Over de vraag of haar seksleven met vrouwen beter is hoeft ze niet lang na te denken. “Ja, seks met vrouwen vind ik beter. Het is tederder en intenser.” Volgens Monique voelen twee vrouwen elkaar onder de lakens veel beter aan en is het inlevingsvermogen een stuk groter. “Als je seks hebt met een vrouw kan je ook bij jezelf nagaan wat de ander eventueel fijn zou vinden. Je beleeft het anders met elkaar. Een vrouw weet wat je lekker vindt.” Volgens Monique zijn sommige mannen zich daar minder vaak bewust van, en zijn de meesten meer bezig met wat ze zelf lekker vinden. “Ik had vooral in mijn tweede huwelijk met een man last van die ‘prestatiedrang’. Ik had het gevoel dat ik moest presteren, voornamelijk in bed. Ik heb zoiets van: als het niet lukt of het er niet van komt, jammer dan, volgende keer beter. Ik heb het idee dat mannen vaker seks willen hebben en het daarbij belangrijk vinden om klaar te komen. Mannen raken daar op een gegeven moment gefrustreerd van. Voor mij is het niet bepaald een must, je kan bijvoorbeeld ook lekker knuffelen. Ik hou er helemaal niet van als er zoveel druk op ligt. Helaas konden we er ook niet over praten. ”

Monique vindt een relatie met mannen en vrouwen op veel punten wel hetzelfde. “Maar in een relatie met een vrouw voel je elkaar toch beter aan.” Met mannen miste ze deze connectie heel erg. “Ik weet niet zo goed wat het precies is. Dingen in het dagelijks leven spelen ook mee. Ik ben van mezelf niet een heel ondernemend persoon, maar ik zou bijvoorbeeld eerder met een vrouw naar theater of een ander soort voorstellingen gaan dan met een man. Naar mijn idee zijn veel mannen daar gewoon niet zo van. Ook als je kijkt naar muzieksmaak merk ik dat ik vaak met vrouwen meer op één lijn zit. Het gaat natuurlijk vooral om het gevoel dat je voor elkaar hebt. Ik vind het fijner met een vrouw dan met een man en daar gaat het uiteindelijk om.”

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden