Dilemma: Vriendin durft niet uit de kast

Zij aan Zij start met een nieuwe rubriek. We vragen LBTQIA-vrouwen te reageren op een dilemma. Wat vind jij ervan? Wat raad je de betrokkenen aan? Hier de aftrap. 

Ik ben zelf out & proud uit de kast. Op mijn werk weten ze dat ik lesbisch ben, mijn familie is op de hoogte, de buren en vrienden ook. Dat voelt goed voor mij. Maar nu ben ik ontzettend verliefd geworden op een vrouw die nog in de kast zit. We zijn een relatie gestart, maar zij wil daar niet open over zijn. Ze wil dat ik - als ik mee ga op verjaardag bij haar zus - net doe of ik een 'gewone’ vriendin ben. Laatst had ze een personeelsfeestje op de christelijke school waar ze werkt als onderwijzeres. Ze vraagt dan wél of ik meega, maar ook daar mag ik eigenlijk niet gewoon mezelf zijn. Ze is er nog niet aan toe, zegt ze, om zo duidelijk te zijn over haar relatievorm. Ik heb het idee dat haar omgeving allang doorheeft hoe de vork in de steel zit, dus die angst zit vooral tussen haar oren. Ik heb erg veel moeite met deze situatie. Ik leef al 20 jaar heel open naar iedereen en het staat me erg tegen om alles weer te moeten verhullen. Dat gaat tegen mezelf in. Bovendien ben ik heel erg trots op mijn vriendin en wil ik dat ook openlijk kunnen tonen. Moet ik haar daarin forceren? Ik ben bang dat ik haar dan kwijtraak en heel erg kwets. Wat is wijsheid? 

GEEN OORDEEL
Ik zit in eenzelfde situatie. Mijn uitgangspositie was perfect, met een familie die openstaat voor alles, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Het is arrogant dat te veroordelen. Inmiddels woon ik samen met mijn vriendin en weten vrienden het wel. Het is voor mij prima zo. Ik houd onvoorwaardelijk van haar, ook als die liefde soms niet zichtbaar mag zijn.
Aliki

NIET TE LANG WACHTEN
Ik zou tegen haar zeggen: ik ga (nog) niet mee naar die gelegenheden of ik ga mee als jouw vriendin. Beter even wachten dan halve oplossingen, die nergens toe leiden. Maar niet te lang wachten. Grow up en accepteer jezelf. Wat voor toneelstuk zit je anders met elkaar op te voeren? Als ze je eigenlijk niet moeten als ze weten wie je werkelijk bent?
Daniëlle

BLIJF VRAGEN STELLEN
Wil jij voor haar terug de kast in? Zou zij na een tijdje uit de kast durven komen bij mensen die jou met open armen hebben ontvangen toen jij uit de jouwe kwam? Als je haar familie en vrienden leert kennen (als 'gewone' vriendin), kun je je dan verplaatsen in haar motieven om in de kast te blijven? Blijf haar vragen stellen, maar doe het liefdevol en geef haar tijd en ruimte om haar eigen antwoorden te vinden. Laat ondertussen ook je eigen gevoel je keuze leiden.
Maartje

PLANNEN MAKEN
Ik denk dat eerlijk zijn tegenover elkaar (en naar jezelf) het beste werkt en vandaaruit communiceren en plannen maken hoe het voor allebei het fijnste is. Geen plan op heel korte termijn? Dan een goed plan voor iets langere termijn.
Raaf

GUN HAAR TIJD
Ik vind het jammer als mijn vriendin zichzelf niet kan zijn. Ik zou kijken of dat gevoel van onveiligheid terecht is. Misschien speelt het meer in haar hoofd dan bij haar familie en collega’s. Kijk eerst waar het vandaan komt voordat je gaat oordelen of in een oplossingsgerichte fase schiet. Gun deze dame de tijd. Iedereen zijn eigen ontwikkeling.
Marjolein

NIEMAND FORCEREN
Lastig zeg! Verliefdheid is ook een onbetrouwbare raadgever. Je zegt dat je vriendin wel wil dat je meegaat naar feestjes. Waarom wil ze dat? Toch tenminste voor een deel, omdat ze wil laten blijken dat ze bij je hoort. Praat daarover met haar. Tegelijkertijd vraagt ze aan jou om je anders voor te doen dan je bent. Welke reactie verwacht ze van haar familie en collega's als ze zouden weten dat jullie verliefd op elkaar zijn?
Je hoeft haar niet te forceren. Maar je hoeft jezelf ook niet te forceren. Geef jezelf de ruimte om situaties te vermijden waarin je niet jezelf mag zijn. En als je haar partner niet bent, is het voor niemand raar dat je niet meegaat, toch? Thuis met haar kun je zijn wie je bent, haar laten zien wat je voelt.
Els

NOOIT AAN BEGINNEN
Nooit aan beginnen. Die vrouw kan beter single blijven tot ze uit de kast is. Ík zou mezelf niet meer wegcijferen. Dat kan iemand ook niet van je verlangen. Het kost teveel en je schept een ongelijkwaardige relatie. Je bent géén maîtresse!
Cynthia

ENERGIE
Herken het proces in de relatie. Feit is dat de energie van partners in wisselwerking is. Als één er alles aan doet om zichzelf te 'verstoppen', dan neemt de ander dat automatisch over. Dat is hoe energie werkt. Wil je verandering dan moet er open communicatie over zijn. Waar willen we heen en hoe gaan we dat doen?
Sattva

Wat vind jij?

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Pride met het hele gezin

'Pride is een prachtig evenement waarop je enerzijds de trots op je bijzondere gezin kan tonen en anderzijds kan voelen dat je niet de enige bent met een andere gezinssamenstelling.' >> Leuke winactie!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden