Jury Botenparade Pride Amsterdam 2017 bekend!

Onder leiding van tv-presentator Cornald Maas is de jury voor de Botenparade van Pride Amsterdam compleet. Ook dit jaar bestaat de jury uit prominenten die deze taak op zich willen nemen. Naast Cornald Maas zijn het: Floortje Dessing, Tim Oliehoek, Hanna Bervoets en Siep de Haan. Jureren is geen eenvoudige taak. Het is immers de presentatie die de mensen aan de kant moet ‘raken’, maar het is de inhoud die bij het negen dagen durende festival centraal staat en elk jaar meer aandacht krijgt. Bovendien hebben veel deelnemers het thema: ‘This is My Pride’ aangegrepen om ‘zware onderwerpen’ bespreekbaar te maken.

De jury, die dit jaar voor het eerst op het VIP-tribune ter hoogte van de sluizen op de Amstel zit, beoordeelt op basis van drie hoofdcriteria. Juryvoorzitter Cornald Maas: “Wie verbeeldt het thema van dit jaar het beste? Welke boot heeft de beste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema? Ofwel: thematische boten die ‘hun nek uitsteken’ hebben net zoveel kans als een mooi uitgevoerde boot.”

“Ik ben heel trots op zo’n jury”, stelt Cornald Maas. “Het zijn juryleden die zeer uitgesproken en betrokken zijn.” Ook het publiek kan tijdens de Pride - via de Pride-app - zelf stemmen op hun favoriete boot. Wel moet het publiek dit jaar de andere kant op kijken om de boten te zien aankomen. Om overlast te verminderen is de vaarroute namelijk omgedraaid. De parade start in het Oosterdok en eindigt in het Westerdok. Ook start de parade een uur eerder namelijk om 12.30 uur. “Hierdoor kunnen de feesten eerder op gang komen en hopen we extra inkomsten te genereren, waarmee we de steeds hoger oplopende kosten kunnen dekken”, aldus Algemeen Directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz van de stichting Amsterdam Gay Pride.

Het is het hoogtepunt van Pride Amsterdam: de wereldberoemde Botenparade. Ook dit jaar zullen weer tachtig bijzondere boten met een inhoudelijke boodschap door de grachten varen. In februari werden de deelnemers al bekend gemaakt. Een uitgekiend en doordacht systeem regelt vervolgens dat partijen met meer financiële daadkracht extra bijdragen, waardoor ook kleine partijen, zoals de zogenoemde ‘issue-boten’, ook mee kunnen varen. “Zo zorgen we ervoor dat zowel kleine als grote partijen kunnen deelnemen aan de Pride”, stelt Spee. “Bovendien is het aantal boten per categorie beperkt, waardoor de balans in de parade elk jaar weer overeind blijft.”

Pride Amsterdam & Anthem

De Haagse zangeres Shary-An Nivillac, zingt dit jaar de Pride Amsterdam Anthem. Het nummer, I AM WHAT I AM.

Pride Amsterdam wordt van 29 juli tot en met 6 augustus 2017 gehouden. Met het festival wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport.

Bron + Meer informatie op www.pride.amsterdam

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden