Boeken - Zomer 2017

Amsterdam streethearts - Shirley Agudo

Al twintig jaar bestaat de Amsterdam Gay Pride. Sommigen van ons groeiden op met Zij  aan Zij magazine als lijfblad en Gay Pride als jaarlijks feest om naar uit te kijken. De in  Nederland wonende Amerikaanse fotografe Shirley Agudo raakte gefascineerd door de vrijvochten manifestatie en fotografeerde gedurende enkele jaren het evenement. Ze fotografeerde daarbij zowel voor als achter de schermen en geeft met veel oog voor detail een kleurrijk en levendig beeld van het feest en al haar deelnemers. 

Gay Pride is in tegenstelling tot soortgelijke manifestaties in New York en Berlijn nooit bedoeld geweest als protest, maar had als doel seksuele diversiteit te vieren. En doet het ieder jaar tot op het bot. Omdat het niet het hele jaar augustus is, is dit een fijn boek om in je kast te hebben.

Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam - ISBN: 9789059374980 - Koop dit boek via Bol.com

 

De Laura’s - Sara Taylor

De jonge schrijfster Sara Taylor debuteerde in 2015 veelbelovend met De kust. Haar tweede roman, De L

aura’s is opnieuw een indringend verhaal met complexe karakters. Het boek opent met een stevige ruzie tussen de ouders van de dertienjarige Alex, vanuit wiens perspectief het verhaal wordt beschreven. Die nachtelijke ruzie betekent het begin van een roadtrip van moeder en Alex, dwars door Amerika.

Alex’ moeder heeft een kaart met sterren er op. Die haar voeren langs de bakens uit haar pijnlijke verleden; kraakpanden, pleeggezinnen, plekken en mensen die haar gevormd hebben. Een opvallend aantal daarvan heten Laura. Als Alex aan zijn moeder vraagt hoe dat zit, zegt ze simpelweg dat als de ene Laura uit je leven verdwijnt, je op zoek gaat naar een andere. Tegen de achtergrond van dit reizende bestaan door de ruwe delen van het Amerikaanse platteland, worstelt Alex ondertussen met het feit dat hij/zij zich niet als een jongen of meisje identificeert. De zoektocht van de moeder naar haar verleden en zichzelf vormen uiteindelijk ook voor Alex een soort ‘rite of passage’ naar een nieuwe fase. De Laura’s neemt je even mee naar een andere wereld met stoffige truckstops en armoedige dorpjes aan de achterkant van the American dream. Mooi, sfeervol boek.

Ambo Anthos Uitgevers ISBN 9789026337970 - Koop dit boek via Bol.com

 

Queer, 44 LHBT-hoogtepunten uit de Naoorlogse literatuur van Nederland en Vlaanderen. Samengesteld door Nienke van Leverink en Xandra Schutte.

Het is een parade aan klinkende namen van vroeger en nu;

Astrid Roemer, Simon Vestdijk, Hannah Bervoets, Doeschka Meijsing, Nina Polak en nog heel veel meer.

De bundel Queer is een ode aan de subversiviteit van het anders zijn en het onvervulbare van homoseksuele verlangens in de naoorlogse literatuur. Queer bevat verhalen uit een tijd toen de taboes nog met klinknagels vast getimmerd zaten in de maatschappij, maar ook van een nieuwe generatie schrijvers en schrijfsters die in hun werk de grenzen tussen man en vrouw nieuwsgierig verkennen.

Hoogtepunten zijn het allemaal en een genot om te lezen voor wie van roze én van literatuur houdt. Het is smullen geblazen met schitterende gedichten van Elly de Waard, Paul Snoek en Jan Glas en prachtige verhalen en fragmenten van Saskia de Coster en Kristien Hemmerechts en heel veel anderen. Met zinnen om zachtjes hardop te lezen, zoals deze van Astrid Roemer: "Ze gaf geen weerwoord, maar kwam zo dichtbij dat haar buik mijn buik, haar borsten mijn borsten raakten en liet zich toen, met een glimlach waarbij ze haar ogen dicht deed, achterover in het water vallen." Absoluut hebbeboek.

Uitgeverij Atlas Contact - ISBN 9789025450281 - Koop dit boek via Bol.com

 

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden