Wenen blijkt als een mooie vrouw

Grüß Gott aus Wien: Bij Wenen denk je misschien al snel aan Mozart en Sissi. Maar sinds songfestival-winnares Conchita als de nieuwe keizerin haar stad opnieuw op de kaart zette, laat Wenen ook aan toeristen haar nieuwe gezicht zien herrijst ze als een Phoenix in populariteitslijstjes en nieuwe citytrip-gidsen.

Toen het Eurovisie Songfestival-circus in 2015 neerstreek in Wenen, was het officieel even de gay-capital van Europa. Zelfs de verkeerslichten kregen eerder dat voorjaar een bijzonder tintje. Wenen laat zich het beste typeren als een hippe en trendy stad met een vorstelijk verleden. Het klassieke Wenen is een ervaring op zich, en daarnaast kent het een moderne kant die barst van de cultuur en bijzondere architectuur, hippe clubs en restaurants en een uitstekend nachtleven. Ieder jaar kleurt Wenen in de mei-maand een beetje roze, en ook in andere maanden blijkt de stad erg gastvrij naar de roze doelgroep. Afgaand op de overvolle gay-agenda hebben homo’s en lesbiennes in de Oostenrijkse hoofdstad een druk balboekje. Zij omarmen bezoekers met open armen om hen te laten meedelen in de feestvreugde. Reden genoeg dus om deze prachtige bestemming zelf te gaan bewonderen.

Een mooie vrouw…

Je vliegt in ongeveer in twee uur naar de plaats van bestemming. Wenen blijkt als een mooie vrouw. Een klassieke doch speelse schone. Al bij de eerste aanblik word ik verliefd op haar imposante voorkomen, de voorname bouwstijl, haar weidse Ringstrasse-boulevards, haar paleizen en vorstelijke uitstraling. Daarnaast valt me ook meteen haar jeugdigheid op. Ze is – in tegenstelling tot wat ik misschien verwachtte- helemaal niet oubollig. Ze toont haar uitbundigheid in kleurrijke ‘street-art’ en heeft een bruisende energie. Niet voor niets is de stad vorig jaar voor de vijfde keer uitgeroepen als The World’s Most Livable City en staat het in de top 10 van Places to Visit in 2015 van de Lonely Planet. 

Dansen in de zon

Dit voorjaarsweekend is de temperatuur in Wenen bijzonder aangenaam. De zon schijnt weldadig en dat lokt de inwoners van Wenen naar buiten. Ook midden in de stad ontsnappen ze gemakkelijk het drukke leven in één van de 800 (!!!) prachtige parken of tijdens een wandeling over het Donau-eiland. In een van parken rolt een gekke kleine tuktuk deze mei-middag haar luifels uit, vouwt een laadklep open en installeert twee grote geluidsboxen en een versterker. Even later nemen een drietal dj’s één voor één plaats achter de draaitafels. Uit de speakers klinkt een laidback jazzy plaat die aanzwelt tot een stevig beat die weerkaatst tegen de statige gebouwen van het prachtige ‘Heldenplatz’. Steeds meer mensen komen op de over elkaar buitelende klanken af en beginnen spontaan te dansen in de zon. Met een Ottakringer, een typisch Oostenrijks biertje, in de hand kan de dag niet meer stuk.

New meets old

Zoals in veel Europese steden zijn ook in Wenen de laatste jaren een flink aantal nieuwe hotspots ontstaan op plekken die vroeger een heel andere functie hadden. Zo is het MuseumsQuartier, gevestigd in de voormalige stallen van de keizer, één van de meest populaire culturele plekken van de stad. Het complete terrein is maar liefst 60.000 m2 groot, met musea, restaurants en winkels. Het is een bruisend cultuurhart waar je met gemak een hele dag kunt doorbrengen en waar je, zittend op één van de grappige chill-objecten, zeker even moet genieten van een vers Italiaans schepijs. Het Leopold Museum en het MuMok zijn de grote trekpleisters, maar check voor je bezoek even MQW.at voor de actuele programmering. 

Café Willendorf

Het hart van de Weense gayscene vind je in Rosa Lila Villa waar ook Café Willendorf, het meest bekende homorestaurant van de stad, gevestigd is. Wanneer je er vanuit het nabijgelegen metrostation ‘Pilgramgasse’ naartoe loopt krijg je in eerste instantie het idee dat je misschien beter rechtsomkeert kunt maken. Vanaf de buitenkant ziet het paars/roze gebouw – waar met levensgrote letters Lesben und Schuwelenhaus (huis voor lesbiennes en homoseksuelen) op staat -  er nogal gesloten uit. En dat voor de meest open-minded plek van de stad, de ironie. Maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen vind je op de begane grond een modern en knus restaurant maar het echt magische plekje vind je aan het eind van de lange gang…. Lees de hele reisreportage hier!

Als je in Wenen bent: Breng een bezoekje aan boekhandel Löwenherz op de Bergstrasse! Het is een van de grootste homo- en lesbische boekhandels ter wereld. Hoewel de collectie grotendeels in het Duits is moet je hier toch even binnenlopen. Al is het alleen maar om even een gezellig praatje te maken met de enthousiaste eigenaar. Ernaast ligt Café Berg, dat bekend staat om zijn gay-crowd.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden