Dilemma: Ik erger me aan het gezweef van mijn vrouw

De laatste anderhalf jaar is mijn vrouw helemaal spiritueel gegaan. We krijgen bladen in huis als de Happinez, ze legt tarotkaarten en is idolaat van gezondheidsgoeroes als David A. Wolfe. Ze zegt dat we soul mates zijn, maar ik heb helemaal niets met dat soort typeringen. Ik ben van huis uit een wetenschapper. Naar mijn idee loopt mijn partner kritiekloos achter de hippe kudde van anti-vaccinatiepeeps en hooggevoeligen aan. Ze laat zich keihard misleiden door pseudo-experts en kwakzalvers. We hebben er regelmatig woorden over. Nu ze aandringt dat ik meega naar tantrabijeenkomsten om iets met onze seksuele energie te doen, is voor mij de maat vol. Ik overweeg een breuk. Wat zou jij doen? 

Laat haar haar religie voor zichzelf houden
Ik kan me levendig voorstellen dat je een breuk overweegt. Zou er zelf ook ontzettende jeuk van krijgen. New age is net een religie. Daar is op zich niets mis mee, zolang je iemand er niet mee lastigvalt. Als ze jou erin gaat betrekken, doet ze dat duidelijk wel. Hoe goed haar bedoelingen misschien ook zijn. Volgens mij heb je al aangegeven dat je er niet van gediend bent. Toch gaat ze nu nog verder, met iets dat toch iets heel intiems is tussen jullie twee: seks. Ze respecteert je duidelijk niet. Hoe spiritueel is dat? Daar zou ik haar mee confronteren. Als ze daar niet vatbaar voor is, zou ik er snel mee kappen.
Mirte

Stel je open voor iets nieuws
Je vrouw staat duidelijk meer open voor nieuwe ervaringen dan jij. Jij denkt als wetenschapper dat je alles rationeel kunt vangen, maar dat is niet zo. De werkelijkheid is complex en heeft ook een spirituele dimensie. Omdat je partner qua inzichten verder is, groei je nu uit elkaar. Dat is vervelend en pijnlijk, ook voor je vriendin. Probeer eens écht naar haar verhaal te luisteren. Wat ervaart ze precies? Wat heeft ze gevonden dat ze eerder miste? Misschien is ze inderdaad je soul mate en heb je haar nodig om de niet-rationele kant van jezelf te ontwikkelen. Hoe kwetsbaar durf jij werkelijk te zijn?
Kimberley

Neem zelf initiatieven
Laat haar uitnodigingen om samen iets te doen op zichzelf staan, in plaats van ze te zien als een symptoom van de grote noemer Zweverigheid. Ook belangrijk: het is makkelijk om te zeggen dat je iemands veranderende gedrag niet wil. Kijk eens of je kunt benoemen welk gedrag je wél graag zou zien en neem zelf initiatieven die jullie allebei interesseren.
Roos

Maak de balans op
Zet voor jezelf eens op papier wat jullie nog wel delen. Zijn er door haar nieuwe interesses dingen weggevallen? Dat kan natuurlijk. Wellicht heeft ze minder tijd en trekt ze meer op met nieuwe vrienden. Die jou dan waarschijnlijk ook niet zo liggen. Dat geeft niet, een stel hoeft niet alles met elkaar te doen. Misschien blijkt met zo’n lijstje dat het nog wel meevalt? Zo niet, dan zou ik haar vertellen hoe je je voelt. Dat je inderdaad een breuk overweegt. Sterkte ermee.
Eva

Erken dat het geen wij-zijverhaal is
Het is duidelijk dat je jezelf slimmer acht dan zij. Redelijk arrogant lijkt mij. Wetenschappers onderling zijn het ook niet eens. Er zijn er bijvoorbeeld die meegaan in het anti-vaccinatieverhaal. Als je dat durft te erkennen, ben je al een end. Dan is het niet meer zo’n wij-zij verhaal. Dat komt jullie verhouding zeker ten goede.
Manon

Trap niet in drogredenen
Doe geen dingen die helemaal tegen jouw gevoel ingaan. Zo te horen heb je jezelf al meer moeten aanpassen dan je vrouw. Zij komt plots met een geheel nieuwe levensstijl binnen. Logisch dat dat impact heeft. Ik ken de discussies uit eigen ervaring. Er wordt simpelweg gezegd dat je niet openstaat, dat je niet zo gevoelig bent en meer van dergelijke blabla. 100% manipulatie. Dat zijn persoonlijke aanvallen en dus drogredenen. Dat leerden we al op de middelbare school. Dat hoogopgeleiden zo slecht kunnen argumenteren, snap ik ook niet. Het geeft te denken over ons onderwijssysteem. Alleen ben jij daar nu niet mee geholpen. Kijk het nog even aan, maar trek je eigen plan.
Gerda

Maak weer lol samen
Kijk wat jullie nog wel gemeenschappelijk hebben en leuk vinden. Concentreer je daarop de komende tijd. Ga daar weer meer mee doen. Stop er flink wat tijd in. Het plezier moet terug, da’s wel duidelijk. Voelen waarom jullie ook alweer bij elkaar zijn. Waarom jullie vroeger zo’n lol hadden. Haal oude herinneringen op!
Lieve

Kijk wat de aanleiding was
Was er een speciale aanleiding dat ze nu zo met die spiritualiteit aan de gang is? Is er iets gebeurd, moet ze iets verwerken? Mocht dat zo zijn, dan is het wellicht makkelijker om begrip voor haar veranderde gedrag en houding op te brengen.
Thea

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden