Het Tegenbericht

De wereld is verrot. Binnenkort zullen wij allen ten onder gaan aan de gevolgen van polarisatie, homofobie, intolerantie, overstromingen, oorlog en ander zinloos geweld. De vraag is alleen nog wanneer, en wie er gaat winnen. Slopen wij de natuur, of sloopt zij ons? Of vagen we elkaar vóór die tijd al weg, met kernwapens bijvoorbeeld? 

Mensen bekruipt zo nu en dan het gevoel dat het positieve in de wereld uitzonderlijk is, en dat het vanaf nu waarschijnlijk alleen maar erger wordt. We worden overstelpt met negatief nieuws: dag in dag uit wordt uitgebreid verslag gedaan van problemen, crisissituaties en rampen. Steeds meer mensen lijken dit zat te zijn. Ze besluiten de krant niet meer te lezen en slaan het journaal voortaan over.

Zelf heb ik gemerkt dat het ontkennen van die enorme lading moedeloosmakende berichten,  over hoe wij als mensen met elkaar (en de natuur) omgaan, inderdaad vrij effectief is. Maar bij mij werkte het slechts tijdelijk. Op een gegeven moment voelde ik de behoefte mijn kop toch maar weer uit het zand te halen: het is ook míjn wereld! Daar wil ik volledig onderdeel van uit maken en daar hoort – voor mij – dan bij dat je weet wat er om je heen gebeurt. Maar dan wil ik niet alleen maar op de hoogte worden gebracht van wat er misgaat, of voor geen meter werkt (dat laatste weten we volgens mij al lang), maar ook van wat er wél goed gaat. Daarom start Zij aan Zij binnenkort met Het Tegenbericht. Omdat mensen elkaar heus niet alleen maar tengronde richten, maar vaak ook helpen. Omdat er een heleboel mensen zijn die geen enkel probleem met elkaar hebben, in tegendeel.

Het Tegenbericht is er niet om de lelijke kanten van de wereld te ontkennen of om slechts gezellige feelgoodberichten te brengen. (Lammetjes geboren in Zeeland! En dit keer worden ze niet allemaal opgegeten! En trouwens, biseksuele boeren blijken véél respectvoller om te gaan met schapen dan hun heteroseksuele vakgenoten!) Het Tegenbericht is er om te nuanceren, corrigeren, inspireren, en om tegenwicht te bieden aan het feit dat zaken soms wat té eenzijdig, negatief belicht worden. We willen een ander, positiever deel van de realiteit laten zien, ontdekken wat dan wél werkt en daarmee een vollediger beeld schetsen van de wereld om ons heen. Een wereld waarin we gelukkig lang niet altijd tegenover elkaar staan, maar vaak ook zij aan zij.

Waar schijn jij graag eens een Tegenlicht op?

Reageer! Deel positieve ervaringen die volgens jou meer aandacht verdienen! Heb je goed nieuws waar een schijnwerper op gezet mag worden? We horen graag van je! Het Tegenbericht zorgt ervoor dat ook het positieve nieuws uit LHBTiQa-land ons bereikt!

Reageer hieronder, of mail naar: mireille@zijaanzij.nl

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden