TV-Tip: Louisa & Rosanna, Onze Transgender Liefde

Groot nieuws voor het bekendste transgender koppel van Nederland: Louisa en Rosanna verwachten een kindje! De twee zijn door het dolle heen nu ze weten dat Rosanna eindelijk zwanger is. Louisa vindt het belangrijk om haar gypsy-roots door te geven aan hun kind, maar ze realiseert zich dat ze eigenlijk maar weinig weet over de hele cultuur. En wat zijn de roots van Rosanna eigenlijk?

Ze gaan op reis door Europa om meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van de Roma en de Sinti en de achtergrond van Rosanna. Aangezien Rosanna zwanger is en geen lange stukken achter elkaar kan rijden, gaat Louisa’s nicht Johanna mee. Het wordt een reis om nooit te vergeten en eentje die naast veel nieuwe inzichten over hun cultuur natuurlijk ook weer de nodige hilarische scènes oplevert. 

Louisa & Rosanna, Onze Transgender Liefde is vanaf 24 augustus t/m 28 september om 20:30 uur te zien bij TLC.

Het avontuur van Louisa en Rosanna begint in Duitsland. Op aanraden van een neef van Louisa – die tot grote jaloezie van haar nog op wel een kamp woont – reizen ze af naar Keulen waar elk jaar een groot gypsy-festival plaatsvindt. Waar Louisa had gehoopt op veel caravans, kampvuurtjes en waagzegsters, lijkt het toch meer op een gewoon festivalletje, waar de muziek ook niet is wat ze hadden verwacht en het eten ook nog tegenvalt (onder meer omdat er volgens Louisa ‘een pruik’ in zit). Als ze de volgende dag Keulen bezoeken, ontmoeten ze bij toeval een Turks-Duitse Roma die hen uitnodigt om bij hem te komen eten, waar hij vervolgens wel meer kan vertellen over de Duitse gypsy-cultuur. Zo leert Louisa bijvoorbeeld dat zij ook tot de zogeheten Sinti behoort.

Deze Erkan woont, net als alle Duitse zigeuners in een huis, omdat wonen in caravans bij wet verboden is. Maar zijn huis ademt vanbinnen wel de hele gypsy-cultuur waar Louisa zo van houdt – al gaan de rolgordijnen met de afbeelding van Erkans moeder erop zelfs voor Louisa wel wat ver. Erkan brengt ze ook in contact met een gypsy-familie die met 18 gezinnen in één straat woont. 

Hoewel ook zij in huizen moeten wonen, is Louisa wel jaloers op de gezellige familiaire sfeer die hier heerst en die haar doet denken aan haar jeugd op het woonwagenkamp. Het liefst zou zij ook weer in Nederland op een kamp gaan wonen – en zelfs hun kind daar geboren laten worden – maar Rosanna twijfelt of zo’n caravan wel genoeg ruimte biedt voor hun aanstaande gezin.

Om de ervaring met deze Duitse Sinti-familie helemaal compleet te maken, worden ze uitgenodigd voor een straatfeest. Daarvoor willen Louisa en Johanna er wel goed uit zien, dus gaan ze eerst langs een gypsy-kapper en schaffen ze een flamboyante jurk aan. Maar zijn ze daarmee niet iets te overdressed? Louisa weet het uiteraard treffend te omschrijven als ze eenmaal in vol ornaat op het feest aankomen: “Ik voel me net een dansende aubergine.” De toon voor het nieuwe seizoen is gezet. 

Extra leuk voor de fans van Louisa en Rosanna is dat ze in de vier avonden naar aanloop van de eerste aflevering al tijdens primetime te zien zijn als… omroepsters! Op hun geheel eigen wijze praten ze de kijkers bij over wat ze allemaal kunnen verwachten die avond. Daarnaast geven ze ook alvast een sneak peek van hun eigen nieuwe seizoen. 

Louisa & Rosanna, Onze Transgender Liefde is vanaf donderdag 24 augustus tot en met donderdag 28 september om 20:30 uur te zien bij TLC.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verkiezingsdebat 2021

COC Nederland: Wat gaan politici doen tegen de geweldsincidenten tegen LHBTI's? Moet zogenaamde 'LHBTI-genezing' verboden worden? Livecast op vrijdag 5 februari.

Lees verder

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden