22 - Trouwen waar het kan

Het was een doordeweekse avond in NYC. The Oysterbar leek een goed idee maar rook te erg naar vis. We wierpen een laatste blik op de sterren in het plafond van Grand Central's grote hal en liepen het station uit, om aan de overkant van 42nd street in een diner neer te strijken die aandeed als een Parijs café. Zo haalden we Europa toch een beetje naar New York. Vlaams en Fries, via Spanje, Antwerpen en Amsterdam zat ik aan tafel met Fleur en Julian, ofwel kunstenaarsduo JF. Pierets. In New York treffen zij voorbereidingen voor 22 the Project.

Tijdcapsule

"Het is best schokkend om te horen dat mensen niet eens wéten dat je maar in 24 van de 194 landen kunt trouwen als gay koppel. Als de wereld op dit tempo doorgaat met erkennen van gay marriage, duurt het nog 125 jaar voordat we overal kunnen trouwen. Laten we dat een beetje versnellen. Het zijn nu 24 landen, toen het idee ontstond waren het er 22, Malta en Duitsland zijn er inmiddels bijgekomen. We maken daarmee een tijdcapsule; wie weet hoeveel landen volgen terwijl wij onze route afleggen." 

Die route begint dus in New York, waar Fleur en Julian elkaar op 20 september het ja-woord zullen geven. Symbolisch weliswaar, officieel zijn ze allang in de echt verbonden. Daarna vliegen ze naar Nederland om de plechtigheid nog eens over te doen, om vervolgens koers te zetten richting België, Frankrijk, Argentinië, Uruguay, Brazilië… Tot ze getrouwd zijn in alle landen waar dat is toegestaan.

"Het mooiste aspect van het huwelijk is de liefde. Het is universeel, iedereen kan zich daaraan relateren. Iedereen van elke geaardheid, in elk land. Wij willen mensen bewust maken van het positieve: De liefde is iets moois."

"We ontmoetten elkaar op een lezing in Amsterdam. Het was liefde op het eerste gezicht." En nu gaan jullie 24 keer trouwen. Julian: "Hoe vaker hoe beter." Fleur: "Ja, ik zou honderd keer met je trouwen."

Huisje op een berg

"Op dit moment wonen we nergens; we hebben een jaar in Amsterdam gewoond. Daarna twee jaar in Antwerpen en toen zijn we naar Spanje vertrokken. Amsterdam en Antwerpen vonden we te koud. Ook wilden we de rust opzoeken. 

We hebben de afgelopen drie jaar in een huisje op een berg gewoond, vlakbij de zee." 

Die rust zochten ze op omdat het vermoeden heerste dat Julian een burn-out had. Later bleek dat dit een aanloop was naar borstkanker. "We deden altijd veel. Dus in eerste instantie was het logisch om moe te zijn. Het was lastig om te ontdekken dat er iets anders aan de hand was." Julian overwon de ziekte en een paar maanden na de operatie ze haar energie terug.

"Toen zij beter werd konden ze ons van het plafond krabben: er is daar niks te doen." "We móesten kunst zien.We hebben een ticket geboekt en kerst doorgebracht in New York, daar hebben we alle mogelijke musea en galeries gezien. Terug in Spanje zijn we Project 22 gaan vormgeven. Het was tijd." [kaartje: Antwerpse Gazet]

Zichtbaarheid

"We dachten: we beginnen in New York, en doen van daaruit ook een hoop voorbereiding. In Nederland begint het nu te lopen; we worden uitgenodigd door tv-programma's. Dat is fijn, want het motto van het project is om zoveel mogelijk zichtbaarheid te generen. Dus van Spuiten & Slikken tot Koffietijd, we schuiven heel graag aan." Sesamstraat zou helemaal leuk zijn! Vinden we alle drie. Hebben jullie voor elk huwelijk een andere outfit, vraag ik me opeens af. "Nee, we leven immers uit een koffer. Maar het zou natuurlijk heel mooi zijn, en niet alleen voor het beeld, als we op den duur kunnen samenwerken met kunstenaars en ontwerpers uit andere landen. Wie weet komt dat er nog van."

Het kunstproject blijft in ontwikkeling en zal gaandeweg worden vastgelegd in verschillende vormen. Uiteindelijk komt er een boek, een tentoonstelling, een 'making-of' docu en wellicht meer. Project 22 creëert bewustzijn en zichtbaarheid van liefde, van een open mind en van vrijheid. "We laten zien hoe emancipatie zich ontwikkelt, en benaderen 'marriage equality' op onze eigen, positieve manier. Dat is de enige manier om verandering teweeg te brengen."

Wij blijven 22 volgen, dus stay tuned!

Kijk op 22theproject.com voor meer informatie en het reisschema.

 De Amerikaanse TV wist JF. Pierets ook te vinden:

Op 12 oktober trouwden Fleur en Julian in Amsterdam. Hier lees je meer.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden