Boeken - nieuw in september

Dit moment, deze vrijheid - Erna Schröder

Zinnelijk, is misschien wel het beste woord om de sfeer te beschrijven die Erna Schöder oproept in de roman Dit moment, deze vrijheid. In het verhaal van drie vrouwen, wiens levens elkaar aan de Hollandse kust een korte tijd kruisen, weet ze je moeiteloos mee te nemen in het ervaren van allerlei lekkers; hoe een kersenbonbon uit één spat in je mond, hoe het is om op de rug van een machtig paard door de golven te sprinten, maar ook hoe het is om ineens blind te worden.

Dat laatste overkomt de pas gepensioneerde Lauret Van Daelen. Zat ze eerst nog vol plannen voor het leven na haar werk, plots is ze overgeleverd aan de zorg van haar twee buurvrouwen, de dierenfysiotherapeute Marthe Hal en de ontslagen verpleegkundige Greet Rechter. Lauret heeft haar gevoelens voor een andere vrouw nooit durven tonen en ook nu lijkt het leven haar te ontglippen. De relatie met de beschadigde Greet, de gepassioneerde Marthe én haar paard Equis brengen alles in een stroomversnelling. Dit moment, deze vrijheid is een kleurrijke en dynamische roman over vrijheid, verlangen en lust naar het leven. Leest als een trein. Dikke aanrader.

Elikser B.V. uitgeverij – ISBN 9789089549495

Klik hier om het boek aan te schaffen via Bol.com

 

Vergeet de meisjes - Alma Mathijsen

De half Nederlands, half Amerikaanse journalist Fields krijgt als opdracht om de jonge, maar bekende schrijfster Iris Kouwenaar te interviewen. Kouwenaar schreef ooit een debuutroman die insloeg als een bom. Juist vanwege die enorme hype heeft Fields het boek nooit gelezen en heeft hij weinig trek om de vrouw te ontmoeten. Kouwenaar is inmiddels echter chronisch ziek en wordt thuis verzorgd door haar vriendin Kay. Fields dringt, eigenlijk per ongeluk, ongemerkt hun kleine wereldje binnen en verstopt zich in de hangkast. Hij raakt gefascineerd door de ingewikkelde relatie van de twee vrouwen. Hoewel Kay Iris met volledige toewijding verzorgt, schrijft ze boze en jaloerse aantekeningen op een notitieblok. De twee vrouwen lijken aan elkaar te zijn over geleverd in een wederzijds afhankelijke haat/liefde relatie. Alma Mathijsen verkent in deze roman de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme. Het levert een indringende roman op die, uitvergroot, allerlei aspecten van liefdes- én vriendschapsrelaties uit diept. Dat levert niet altijd de luchtigste scenes op, maar prachtig is het wel.

“Ik wil een hond zijn, ik wil jouw hond zijn, ik wil doodgaan op je schoot en lachen. Ik wil een vogel zijn. Ik wil dit niet doen. Ik wil niet doen wat ik nu aan het doen ben.”

Uitgeverij De bezige Bij - ISBN 9789023499404

Vergeet de meisjes komt uit in september. Klik hier om een exemplaar te reserveren.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden