Romana Vrede

Eind augustus lezen we in Trouw een mooi interview met Romana Vrede. Ze vertelt daar onder meer over wat er nog ontbreekt in haar carrière: "Het onderwerp gender. Ik zou heel graag Richard III spelen, zo'n machtswellusteling, een echte wittemannenrol. Ik heb ook een vaag plan om te gaan onderzoeken wanneer een beweging, een pose, een houding mannelijk of vrouwelijk is. Dat wil ik maken met dansers en mimespelers." Lees het hele interview hier.

Romana Vrede is genomineerd voor een Theo d'or, in de categorie meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Een rol die zij dit seizoen speelde in het stuk RACE.

DE NEDERLANDSE TONEELJURY:

'IJzersterk hoe Romana Vrede een centrale positie weet te verwerven en voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal weet te creëren. In zowel haar zorgvuldig geplaatste teksten als haar sterk fysieke aanwezigheid straalt ze uit dat ze hier een groot verhaal te vertellen heeft.' 

Romana Vrede studeerde in 1999 af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze was als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT) en daar onder andere te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Penelope. Zij speelde ze o.a. bij Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Daarnaast maakte zij de spraakmakende voorstelling Who’s afraid of Charly Stevens over haar zwakbegaafde, ernstig autistische zoon Charlie. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het ensemble van het Nationale Toneel.

Zowel Charlie als ik vallen altijd en overal op omdat we anders zijn'', vertelt Romana aan het Algemeen Dagblad"We zijn geen van beiden standaard. We maken allebei deel uit van een minderheid. Soms geeft dat anders zijn - ik ben ook nog lesbisch geworden! - me een eenzaam gevoel. Ik zal het nooit meemaken met een stel mensen aan een tafel te zitten met wie ik compleet samenval.'' Maar klagen doet ze niet. Met een kamerbrede glimlach: "Waarom zou ik? Ik ben uniek!''

De uitreiking van de Theo D'or is op zondag 17 september. Ook genomineerd voor deze prestigieuze prijs zijn Karina Smulders, Janneke Remmers en Jacqueline Blom. Lees meer over deze vrouwen op de website van het Nederlands Theaterfestival.

 

Romana was woensdagavond te gast bij De Wereld Draait Door:

Bronnen: DWDD, Het Nationaal Toneel, Nederlands Theaterfestival, Trouw.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden